Bănci și Asigurări

Ghetea: Clientii cu venituri mari vor putea imprumuta mai mult

Ghetea: Clientii cu venituri mari vor putea imprumuta mai mult

Radu Ghetea apreciaza ca relaxarea reglementarilor BNR nu va duce la o crestere exploziva a creditului

07.03.2007, 17:32 14

Eliminarea restrictiilor la creditarea persoanelor fizice impuse de BNR va permite clientilor cu venituri mari sa obtina imprumuturi imobiliare mai mari, in timp ce clientii cu posibilitati financiare mai reduse vor putea sa obtina limite mai mari pe cardurile de credit, considera Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Pe de alta parte, el spune ca efectele pentru clientii cu venituri reduse va fi marginal, intrucat bancile vor tine cont in continuare de capacitatea acestora de a se indatora.
Ghetea considera ca bancile mari, cu multa experienta pe retail si portofolii importante de clienti vor fi cele care isi vor permite sa fie mai agresive la creditare, intrucat vor putea sa construiasca modele credibile de evaluare a clientilor.
"Bancile fara experienta pe zona de retail nu vor avea forta sa sustina in fata BNR norme de creditare agresive", comenteaza Ghetea.
Dupa publicarea noului regulament de creditare pentru persoane fizice, care va consemna eliminarea plafoanelor de imprumutare impuse in prezent, bancile comerciale va trebui sa construiasca norme proprii, care va trebui insa sa primeasca si acordul Directiei de Supraveghere a BNR.
Bancpost, a sasea mare banca de pe piata, va lua in considerare relaxarea conditiilor privind avansul si raportul dintre serviciul lunar al datoriei si venituri in cazul clientilor si al categoriilor de credite pentru care istoricul ultimilor ani arata o performanta foarte buna la rambursare, a declarat pentru ZF Mihai Bogza, presedintele bancii. De asemenea, va tine cont de comportamentul principalelor banci concurente. Evident, si Bancpost asteapta intai sa vada continutul final al normei BNR, pana in prezent fiind vorba doar de declaratii de principiu.
"Ceea ce putem afirma cu certitudine este ca urmare a adoptarii normei BNR nu vom abandona peste noapte prudenta care trebuie sa guverneze activitatea de creditare, ci vom incerca doar sa devenim mai flexibili, cautand sa venim intr-o mai mare masura in intampinarea clientilor", afirma Bogza.
Analistii apreciaza ca tocmai bancile mici, care vor sa castige cota, vor incerca sa fie mai agresive, in timp ce marii jucatori, care sunt in general detinuti de grupuri financiare straine, va trebui sa se conformeze politicilor de risc, mai conservatoare, ale acestora. In lipsa unor reglementari stricte, bancile vor putea insa sa trateze fiecare client individual, negociind conditiile de creditare in functie de bonitate.
In acest context, Ghetea considera ca ar putea aparea si credite imobiliare acordate fara avans pentru clientii cu o situatie financiara solida, insa aceasta practica nu se va generaliza.
De altfel, bancherii sunt tot mai circumspecti fata de evolutia pietei imobiliare, considerand ca solicitarea in continuare a unui avans pentru creditele ipotecare protejeaza banca in fata unor eventuale scaderi de preturi.
Ghetea vede drept "inevitabila" o anumita corectie de pret pe piata imobiliara la un moment dat, iar in perspectiva unei asemenea evolutii nu se poate renunta la avans.
Eliminarea restrictiilor BNR va stimula cresterea creditului neguvernamental dar si a preturilor pe piata imobiliara, insa nu semnificativ, mai apreciaza presedintele ARB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO