Bănci și Asigurări

Gheţea: Cred că pentru anul 2012 vom asista la o reducere a dobânzilor la depozite

Gheţea: Cred că pentru anul 2012 vom asista la o reducere a dobânzilor la depozite

Foto: Silviu Matei

Autor: Ioan Dornescu

20.12.2011, 16:51 190

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, se aşteaptă ca anul viitor să scadă dobânzile la depozitele şi creditele în lei, menţionând că în această perioadă unele bănci au redus ratele, iar altele merg pe niveluri mai înalte.

"Avem în acest moment, în ceea ce priveşte economisirea, o situaţie puţin diferită faţă de cea cu care eram obişnuiţi, şi anume faptul că băncile mergeau cam în aceeaşi direcţie cu schimbarea dobânzilor la depozite. Cam toată lumea se ducea la un moment dat în creştere sau în scădere. Acum a apărut, în mod firesc, o oarecare separare, în sensul că în timp ce unele bănci au redus dobânzile, altele au preferat să rămână la niveluri mai înalte şi chiar negociază, să spunem, dobânzi mai înalte", a spus Gheţea după o conferinţă pe teme economice.

El a afirmat că este normal să existe un anumit interes pentru depozitele locale în contextul actualei conjuncturi internaţionale şi în condiţiile în care unele bănci europene au menţionat "mai direct, mai indirect" că subsidiarele lor vor trebui să se descurce cu resursele locale.

"Eu cred că pentru anul 2012 vom asista la o reducere a dobânzilor la depozite, şi pe acest fond, şi o reducere a dobânzilor la creditare", a spus Gheţea.
Reprezentantul ARB a adăugat că, în opinia sa, şi BNR "va face nişte paşi" în ceea ce priveşte dobânda de politică monetară şi mai ales în privinţa nivelului rezervelor minime obligatorii.

Gheţea a precizat că se referă la scăderea dobânzilor în lei, nu în valută.

"Au apărut deja primele semne ale unor dobânzi le lei, la creditare, foarte joase, apropiate de dobâzile care se practică la euro", a spus preşedintele ARB.

El a adăugat că, în condiţiile noului regulament de creditare a persoanelor fizice, este important să existe dobânzi mai mici, pentru a putea fi acordate credite "cât de cât vizibile".

"Nu trebuie să ne intereseze numai dobânda la creditele pentru persoanele fizice. Este foarte importantă pentru toată lumea şi dobânda la creditele pentru persoanele juridice, pentru ca acestea să poată funcţiona, să poata angaja salariaţi, care la rândul lor să poată să ia credite pentru realizarea diverselor proiecte", a mai spus Gheţea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO