Bănci și Asigurări

Gheţea: Un sfert din creditele restructurate de CEC Bank au din nou probleme

Gheţea: Un sfert din creditele restructurate de CEC Bank au din nou probleme

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

13.10.2011, 17:31 558

Un sfert dintre creditele restructurate de CEC Bank au avut din nou probleme după 90 de zile, a declarat, joi, Radu Graţian Gheţea, preşedintele instituţiei, considerând că este însă îmbucurător că în celelelte 75% din cazuri firmele cu probleme s-au putut redresa.

"Am restructurat 12% din portofoliul de credite CEC Bank, cele mai mult pentru fonduri europene. Într-o exprimare mai puţin academică, am pus masca de oxigen pe figură pentru a ajuta firmele să treacă peste perioada de criză. Am constat că 25% din cei cărora le-am pus mască de oxigen nu au mai rezistat şi după 90 de zile au avut din nou probleme cu plata creditului. Cred că este bine că 75% funcţionează în continuare. Chiar şi jumătate dacă reuşeam să salvăm era bine", a spus Gheţea la conferinţa MEDIAFAX Talks about European Fund.

Referindu-se la creditele acordate pentru finanţarea proiectelor din fonduri europene, Gheţea a arătat că CEC Bank, instituţie de credit deţinută de stat, a finanţat peste 9.100 de astfel de proiecte.

"Am socotit şi cele 9.100 de proiecte înseamnă 500 de milioane de euro bani europeni", a adăugat Gheţea.

El s-a arătat optimist în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene, menţionând că sunt foarte mulţi tineri interesaţi de aceşti bani.

"Am vizitat 100 de clienţi la proiectele realizate din fonduri europene. Impresia a fost pozitivă. Nu am auzit cuvântul criză, sunt oameni care cred în ceea ce fac, sunt foarte dedicaţi. Din acest motiv credem în succesul celor care accesează fonduri europene. Foarte interesant este că am văzut oameni foarte tineri care au luat frâiele activităţii de la părinţi. Este semn pozitiv că tinerii sunt interesaţi de aceste fonduri", a explicat Gheţea.

Oficialul CEC Bank a prezentat exemplul unor tineri pe care i-a întâlnit la Constanţa şi care erau la al şaselea proiect european.

"Când i-am intrebat când s-au căsătorit, mi-au zis că nu au timp. Am văzut oameni în turism care au predat afacerea copiilor, am văzut oameni tineri la coada vacii, cu ferme, dar extrem de profunzi. Aceştia gândesc foarte simplu, ceea ce noi uităm, că accesarea fondurilor europene înseamnă bani gratis", a mai spus Gheţea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO