Bănci și Asigurări

Grecii au devansat austriecii ca investitori in banci

30.11.2009, 23:08 35

Investitorii greci au ajuns in septembrie sa concentreze 27% dincapitalul total din sistemul bancar, clasandu-se astfel pe primulloc in fata austriecilor, desi acestia controleaza trei dintre celemai mari cinci banci locale in functie de active. Doar doua bancigrecesti intra in topul primilor zece jucatori locali dupaactive.

De altfel, ponderea capitalului austriac in totalul capitaluluidin sistemul bancar local s-a erodat considerabil in ultimii doiani, coborand de la 22% in septembrie 2007 la 17%, in septembrieanul acesta, potrivit datelor BNR.

"Sunt tari cum e Grecia unde capitalul este relativ binereprezentat ca si marime fata de active, ceea ce este de bine. Altetari, mai din Vest, au un efect de parghie (raportul dintre activesi fondurile proprii) mai mare", spune Valentin Lazea,economistul-sef al BNR. El subliniaza ca finantarea pe bazacapitalurilor proprii este mai sanatoasa decat cea pe bazafondurilor atrase de la clientela sau de la alte banci, care se potdovedi volatile. "Capitalul este mai stabil."

In perioada septembrie 2008 - septembrie 2009, grecii au fostcei mai activi investitori in sistemul bancar, aducand 204 milioanede euro la capitalul social al filialelor locale, potrivit datelorde la Registrul Comertului. De aceste fonduri au beneficiatBancpost si Banca Romaneasca. Pe locul al doilea s-au situatbancile cu sediul in Olanda (Credit Europe si Garanti Bank), careau adus 108 milioane de euro. Din Austria au venit doar 7 milioanede euro, intr-o majorare de capital la UniCredit Tiriac Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO