Bănci și Asigurări

Grecii de la Banca Romaneasca tintesc credite de 2,3 mld. euro

11.01.2008, 17:31 15

Banca Romaneasca, filiala locala a grupului elen National Bank of Greece, si-a bugetat pentru anul acesta o crestere cu 80% a creditelor acordate, pana la 2,3 miliarde de euro.
Potrivit datelor preliminare, Banca Romaneasca a incheiat anul trecut cu credite in sold in valoare de 1,3 miliarde de euro. In aceste conditii, activele bancii ar urma sa creasca la 3 miliarde de euro, de la circa 1,9 miliarde de euro, cat erau la sfarsitul anului trecut, spune Andreas Maragkoudakis, directorul general al Bancii Romanesti. Aceasta ar trebui sa asigure o majorare a cotei de piata (in functie de activele detinute) la 3,5%, la sfarsitul anului. Anul acesta banca va deschide inca 33 de unitati, urmand sa ajunga sa opereze 155 de unitati. In 2007 grecii au deschis 46 de unitati.
"Aceasta crestere teritoriala se inscrie in strategia agresiva de crestere pornita acum un an, atat prin penetrarea teritoriala, cat si prin dezvoltarea de produse atat pentru sectorul corporate, cat si pentru cel de retail", spune Maragkoudakis. Noile unitati vor fi deschise cu preponderenta in zonele urbane. Banca Romaneasca are in plan sa ajunga sa opereze o retea de 250 de locatii in anii urmatori. In conditiile in care tabloul economic s-a deteriorat, iar pietele financiare internationale nu reusesc sa isi revina dupa turbulentele din a doua jumatate a lui 2007, bancherii locali sunt mai reticenti in ceea ce priveste planurile de extindere. In ultimii doi ani bancile si-au extins agresiv prezenta teritoriala, in incercarea de a castiga cota pe piata de retail. Astfel, reteaua bancara a crescut cu peste 2.000 de unitati in 2006 si 2007, ajungand in prezent la peste 5.400 de unitati.
Dupa primele noua luni ale anului trecut, National Bank of Greece (NBG) a raportat credite acordate in Romania de 1,27 miliarde de euro (suma include insa si finantarile externalizate din bilantul Bancii Romanesti). Comparativ cu septembrie 2006, soldul marca o dublare.
Filiala locala a grupului a obtinut pe primele trei trimestre un profit operational de 7,7 milioane de euro, in scadere cu 19% fata de aceeasi perioada a anului 2006, pe fondul extinderii rapide a retelei de unitati. Grupul sublinia la acel moment ca 44% dintre unitati au mai putin de un an vechime. In septembrie, Banca Romaneasca avea 1.604 angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO