Bănci și Asigurări

Grecii de la Emporiki au primit avizul BNR pentru noile norme de creditare

Grecii de la Emporiki au primit avizul BNR pentru noile norme de creditare

Autor: Ciprian Botea

18.01.2012, 00:00 411

Emporiki Bank, subsidiara locală a grupului elen Emporiki, controlat de francezii de la Credit Agricole, a obţinut aprobarea BNR pentru a-şi modifica normele de creditare în conformitate cu noul regulament privind finanţările acordate persoanelor fizice.

Grecii sunt primii care anunţă că au primit aprobarea normelor, în condiţiile în care toate băncile trebuie să-şi modifice normele şi să le transmită BNR spre aprobare până la sfârşitul acestei luni.

BNR a modificat la sfârşitul anului trecut regulamentul privind creditarea persoanelor fizice şi a înăsprit condiţiile de acordare a creditelor în valută. Astfel, clienţii care vor un credit imobiliar în euro trebuie să strângă mai întâi cel puţin un sfert din suma necesară achiziţionării imobilului respectiv, faţă de 10-15% în prezent.

Totodată, la vânzarea de credite de consum în valută băncile sunt obligate să solicite clienţilor garanţii de 133% din suma acordată. De asemenea, perioada de acordare a creditelor de consum, indiferent de valută, a fost limitată la cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO