Bănci și Asigurări

Grecii de la NBG au castigat 12 mil. euro

27.05.2010, 23:01 28

Grupul financiar elen National Bank of Greece (NBG), actionarulmajoritar la Banca Romaneasca, a obtinut un profit net de 12milioane de euro din operatiunile locale in primul trimestru.

Castigul, calculat conform standardelor internationale decontabilitate (IFRS), este cu 71% mai mare decat obtinut inperioada similara a anului trecut, potrivit datelor prezentate degrup la Atena. Grecii mai detin pe plan local o societate deleasing, una de brokeraj bursier si un broker de asigurari,rezultatele fiind consolidate pentru toate subsidiarele.

Majorarea profitului net a fost sustinuta de crestereaveniturilor operationale, in special pe partea de comisioane, careau urcat de patru ori, pana la 12 milioane de euro. Grosulveniturilor au venit insa din dobanzi, care au inregistrat insa oscadere usoara, pana la 30 de milioane de euro. Cheltuielileoperationale au urcat cu numai 7%, la 18 milioane de euro.

Provizioanele au crescut usor, pana la 10 mil. euro, lasandastfel mai mult loc pentru profit net. Potrivit grupului, valoareacreditelor neperformante a urcat la 4,1% din totalul portofoliului,de la 3,5% in decembrie anul trecut, potrivit propriilor norme deincadrare a expunerilor. Grecii prezinta si o statistica intocmitadupa reglementarile BNR, in care ponderea creditelor neperformanteeste de 7,2%, fata de 6,7% in decembrie anul trecut, iar mediapietei era de 13,4% la sfarsitul lunii martie.

NBG, unul dintre semnatarii angajamentului de la Viena dinprimavara trecuta privind mentinerea expunerii pe plan local, si-amajorat soldul creditelor acordate cu 1% in primul trimestru din2010, pana la 2,1 miliarde de euro. Cresterea a fost realizata inzona de retail, soldul urcand usor la 980 de milioane de euro, intimp ce pe corporate a stagnat la 1,12 miliarde de euro. Solduldepozitelor atrase pe plan local a stagnat in primele trei luni din2010, la putin peste un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO