Bănci și Asigurări

Grecii de la NBG au vandut obligatiuni de 340 mil. lei

07.02.2007, 17:35 18

Grecii de la National Bank of Greece au vandut obligatiuni in lei in valoare de 340 mil. lei (echivalentul a 100 mil. euro) pe piata din Luxemburg.
Obligatiunile NBG poarta o dobanda de 7,35% pe an, avand o maturitate de cinci ani. Emitentul este compania elena NBG Finance, iar titlurile au fost distribuite de Credit Suisse.
Printre dealeri circula insa informatii potrivit carora o mare banca de investitii elvetiana ar fi preferat sa cumpere in nume propriu obligatiunile, datorita cuponului foarte atractiv.
Emisiunea, de o valoare importanta, a creat efecte si pe piata valutara de la Bucuresti, unde s-a resimtit un interes ridicat pentru cumpararea de lei.
De altfel, emisiunile de obligatiuni din partea unor mari institutii financiare straine s-au tinut lant anul trecut, permitand chiar ca leul sa incheie anul pe un trend puternic de apreciere in fata euro. In toamna trecuta, pe lista emitentilor au intrat BCR si BRD-SocGen, primele doua banci din sistemul local. Ultima astfel de emisiune data chiar de saptamana trecuta, cand banca germana KfW a vandut titluri in valoare de 54 de milioane de lei.
Stocul de obligatiuni in lei emise de entitati private urca acum la 2,54 mld. lei (echivalentul a 750 mil. euro). Aceste instrumente au fost create la presiunea investitorilor care doreau sa acceseze dobanzile relativ ridicate oferite de plasamentele in lei si sa profite totodata de tendinta de apreciere fata de euro, insa aveau restrictii privind riscul plasamentelor.
In mod traditional, principalul canal de plasare a acestor fonduri speculative sunt titlurile de stat. Ministerul Finantelor nu a vandut insa obligatiuni din septembrie 2005 pana la inceputul acestei luni. Emisiunea de obligatiuni de stat pe trei ani de sptamana trecuta a fost suprasubscrisa de doua ori, insa Finantele au atras numai suma anuntata initial - un miliard de lei - la o dobanda medie de 6,61% pe an.
Pentru anul 2007 Ministerul Finantelor a anuntat un program de emisiuni de obligatiuni de stat pe piata interna in valoare totala de 8 mld. lei (aproape 2,4 mld. euro), prin care sa acopere un deficit bugetar propus de 2,8% din PIB. De altfel, ministerul are in vedere si modificarea legii, astfel incat sa poata sa se imprumute prin emisiuni de titluri si in conditiile in care bugetul de stat inregistreaza un excedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO