Bănci și Asigurări

Grecii de la Piraeus au făcut profit de 21 mil. euro în primul semestru

Grecii de la Piraeus au făcut profit de 21 mil. euro în primul semestru

Autor: Ciprian Botea

05.09.2010, 23:56 23

Piraeus Bank, controlată de unul dintre cele mai mari grupurifinanciare ele­ne, a obţinut un profit brut de 21,8 milioane deeuro în primele şase luni, în creştere cu 32% comparativ cuace­eaşi perioadă a anului, pe fondul re­venirii uşoare acreditării şi dez­voltării portofoliului de servicii oferitecli­en­ţilor, au anunţat reprezen­tanţii băncii.
"Primul semestru nu a fost, la nivel bancar, mult diferit faţă deperioada similară din 2009. Nevoia de finanţare a clienţilor esteîn continuare redusă chiar dacă, la nivelul băncii, s-a simţit ouşoară creştere a portofoliului de cre­dite. În acest context, amadoptat noi direcţii care includ dezvoltarea ariei de serviciioferite clienţilor şi intensifi­ca­rea efortului de vânzare", adeclarat Cătălin Pârvu, director gene­ral execu­tiv al PiraeusBank.
Banca avea la sfârşitul lunii iunie un portofoliu de credite de 1,6miliarde de euro, cu 3% mai mult decât la ju­mătatea anuluitrecut.
Activele totale administrate de Piraeus au urcat totodată cu 6%faţă de iunie 2009, până la 2,14 miliarde de euro.
Creditele cu întârzieri la plată mai mari de 90 de zile au urcat îniunie la 7,4% din portofoliu, la circa 118 mi­lioa­ne de euro,comparativ cu 6,7% la sfâr­şitul lui martie.
Creditele acordate companiilor reprezintă aproape două treimi dinportofoliu, iar împru­mu­turile de consum un sfert. Doar 8% dincredite au fost acordate pentru achizi­ţia de locuinţe.
Depozitele atrase de la clienţi au consemnat o scădere de circa 2%,ajungând la 1,13 miliarde de euro.
"Economisirea este influenţată de incertitudinile simţite depotenţialii deponenţi, precum şi de decizia de impozitare aveniturilor obţinute din dobânzi", a comentat Pârvu.
Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) se situa la 10,5% lasfârşitul primului semestru, în timp ce raportul cost venituri s-amenţinut la 32,5%.
Piraeus avea la sfârşitul lui iunie peste 320.000 de clienţi, cu 3%mai mulţi decât la jumătatea anului trecut.
În paralel, banca şi-a menţinut reţeaua teritorială la 187 deunităţi, iar numărul ATM-urilor instalate a crescut la 258, cu 7%mai mult decât în iunie 2009.
Numărul cardurilor emise în ulti­mul an a depăşit 12.000, bancaajun­gând la sfârşitul lui iunie la un por­to­fo­liu de 105.750 decarduri de credit şi debit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO