Bănci și Asigurări

Grecii, forţaţi să-şi recalibreze businessul din Europa de Est, controlează active de 45 mld. lei în România

Grecii, forţaţi să-şi recalibreze businessul din...

Autor: Ciprian Botea

14.08.2014, 00:08 869

Băncile greceşti, forţate de Bruxelles să-şi repoziţioneze operaţiunile externe, deţin circa 12% din activele de 80 mld. euro din sistemul bancar local şi au finanţări acordate în economia românească de circa 7 mld. euro.

Planurile de restructurare aprobate de Comisia Europeană, principalul finanţator al fondului care a recapitalizat băncile greceşti anul trecut, prevăd ieşirea grecilor de pe anumite pieţe sau vânzarea diviziilor de asigurări şi de investiţii, potrivit unor informaţii publicate de cotidianul elen Kathimerini.

Cel mai dur plan de restructurare a fost impus grupului National Bank of Greece, care deţine al treisprezecelea creditor de pe piaţa locală - Banca Românească. NBG trebuie să se retragă de pe aproape toate pieţele din regiune, cu excepţia Turciei, unde controlează Finansbank. NBG administrează active de circa 7 miliarde de lei pe piaţa locală. Grecii au devenit acţionari ai Băncii Româneşti în 2003, iar după zece ani ajunseseră la un portofoliu de credite acordate în economia locală de aproximativ 5 mld. lei. Stocul depozitelor de la clientelă ajungea la 3,5 mld. lei anul trecut.

Banca a avut pierderi de circa 230 mil. lei în ultimii doi ani şi a pierdut constant cotă de piaţă în perioada de criză, respectiv de la aproape 3% în decembrie 2008 la 2% anul trecut. Anul trecut, grecii au pierdut şi un loc în clasament în favoarea subsidiarei locale a grupului turc Garanti şi a alunecat pe poziţia a 13-a în sistemul bancar. De altfel, cele patru bănci locale cu acţionariat elen - Alpha, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească - au pierdut circa 4% din cota de piaţă în cei cinci ani de la declanşarea crizei economice. Dacă în 2008 grecii controlau 16,5% din activele sistemului bancar, anul trecut cota de piaţă a scăzut la 12,5%. Băncile-mamă de la Atena, afectate puternic de criza datoriilor suverane ale statului elen, au cerut subsidiarelor locale să se bazeze mai mult pe resursele atrase de la clienţi. Ascen­siunea băncilor cu acţionariat elen fusese alimentată în perioada de boom de liniile de finanţare primite de la acţionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO