Bănci și Asigurări

Groupama si-a redus pierderile la 8 mil. euro

26.04.2010, 23:04 39

Groupama, grupul francez care a ajuns numarul trei pe piataasigurarilor in urma unor investitii de peste o jumatate de miliardde euro in ultimii doi ani, a inregistrat anul trecut o pierdere de8 mil. euro din operatiunile locale, de trei ori mai mica decat ceadin 2008, potrivit unui raport al grupului.

Francezii au cumparat in 2007 si 2008 companiile BT Asigurari,Asiban si OTP Garancia, care au fuzionat, formand GroupamaAsigurari, al treilea asigurator de pe piata locala. In 2008pierderile Groupama in Romania au fost de 24 mil. euro, dar acestedate cuprind rezultatul pe intreg anul al BT Asigurari, pe cinciluni al Asiban si pe trei luni al OTP Garancia, in functie demomentul finalizarii achizitiei, conform standardelorinternationale de raportare. Potrivit datelor Comisiei deSupraveghere a Asigurarilor, rezultatul cumulat pe tot anul 2008 alcelor trei companii a fost o pierdere de 76 mil. euro, conformstandardelor romanesti.

"Subsidiara din Romania a depus eforturi majore pentru aeficientiza operatiunile. Acestea au inceput sa isi araterezultatele, dar exista inca un impact negativ al ratei combinate,care a fost de 125,7%", se arata in raport. Rata combinata esteunul dintre cei mai importanti indicatori din asigurari, care arataraportul dintre daunele platite plus cheltuielile de achizitie apolitelor si primele incasate. Primele brute subscrise de Groupamaau fost de 887 mil. lei (210 mil. euro) anul trecut, in scadere cu12%. Cota de piata a francezilor era de 10% anul trecut, in scaderefata de 2008, cand s-a ridicat la 11,3%.

Groupama este cel mai mare investitor din asigurari, achizitiaAsiban in 2008 pentru 350 mil. euro fiind o tranzactie-record, inconditiile in care pretul a reprezentat dublul primelor brutesubscrise. Francezii au facut aceste investitii deoarece piata areun potential ridicat de crestere, insa criza i-a franatdezvoltarea.

Daca inainte de criza asigurarile inregistrau cresteri de20-30%, in 2009 piata a scazut pentru prima data, cu 1%, pana la8,84 mld. lei (2,09 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO