Bănci și Asigurări

HVB ia bani de la BERD pentru credite ipotecare

07.12.2004, 00:00 12

HVB Bank Romania a primit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) o finantare de 10 milioane euro, care va fi folosita pentru acordarea de credite ipotecare clientilor sai persoane fizice.
?Cererea romanilor privind creditele pentru locuinta este foarte pronuntata, iar BERD impreuna cu HVB Bank Romania si alte banci locale sunt gata sa iasa in intampinarea acestei nevoi. Mai mult, prin sustinerea procesului de dezvoltare a portofoliilor de credite ipotecare, BERD se implica in accentuarea competitiei care defineste acest sector, aspect care va functiona in avantajul clientilor", spune Jean-Marc Peterschmitt, Director al Departamentului Bank Lending, BERD.
Valoare creditelor ipotecare acordate se ridica in prezent la aproximativ un miliard de euro. Cu toate acestea, ponderea acestor credite in PiB ramane redusa comparativ cu economiile din Europa Centrala. Potrivit oficialilor HVB, una dintre principalele constrangeri ale pietei este reprezentata de maturitatea scazuta a fondurilor disponibile. "Imprumutul BERD, oferit pentru 12 ani, ne asigura finantarea pe termen lung necesara pentru extinderea si diversificarea portofoliului de credite ipotecare. Dezvoltarea acestui segment este foarte importanta pentru HVB si banca si-a propus ca, in perioada urmatoare, sa ofere credite ipotecare de pana la 100.000 euro clientilor sai persoane fizice", declara Dan Pascariu, presedinte HVB Bank Romania.
Aceasta finantare reprezinta cel de-al cincilea imprumut acordat de BERD sistemului bancar romanesc si primul catre HVB Bank. Prin intermediul acestor finantari, peste 8.600 de romani au devenit, in ultimii ani, proprietari de locuinte.
HVB Bank Romania este succesorul legal al Bank Austria Creditanstalt, prezent in Bucuresti inca din 1998. Daca la inceputul acitivtatii banca a fost orientata preponderent spre sectorul corporate si cel al clientilor persoane fizice cuvenituri peste medie, in ultimul timp asistam la o reasezare a pozitiei pe piata. Astfel, banca si-a largit in ultimul an reteau teritoriala cu scopul declarat de a imbunatati contactul cu clientela din segmentul de retail. De asemenea, banca a lansat mai multe produse si a modificat unele existente pe segmetul clientilor persoane fizice.
Dupa fuziunea Bank Austria AG cu HypoVereinsbank AG, nou creatul HVB Group a devenit una dintre principalele institutii financiare din Europa. In cadrul HVB Group, Bank Austria Creditanstalt este responsabila pentruintreaga activitate din Europa Centrala si de Est, coordonand cea mai mare retea din regiune, cu 900 de sucursale in 11 tari.
HVB Bank Romania este membra a HVB Group si deserveste un numar de peste 25.000 de clienti prin cele 12 sucursale deschise in Bucuresti (4), Timisoara, Oradea, Cluj, Brasov, Constanta, Sibiu, Arad si Ploiesti.
BERD este cel mai mare investitor din Romania, cu investitii de aproximativ 2,5 miliarde euro in 122 de proiecte. Detinuta de 60 de tari si doua institutii interguvernamentale, BERD are ca scop sustinerea tranzitiei tarilor din Europa Centrala si de Est de la economii centralizate la economii de piata. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO