Bănci și Asigurări

In ciuda crizei, romanii nu renunta la cardul de credit

In ciuda crizei, romanii nu renunta la cardul de credit
07.09.2009, 00:00 35

Volumul tranzactiilor realizate de posesorii de carduri de credit in prima jumatate a lui 2009 a ramas relativ constant, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, bancile inregistrand pe acest segment scaderi sau cresteri marginale, in ciuda problemelor de pe piata creditelor.

"Romanii utilizeaza cardurile de credit aproximativ la fel de mult ca anul trecut, iar faptul ca trendul s-a pastrat constant este un lucru pozitiv", a declarat Bogdan Spuza, directorul de marketing al UniCredit Tiriac Bank.

In cazul UniCredit Tiriac, volumul tranzactiilor realizate cu carduri de credit a urcat cu 4,4% in primul semestru. In schimb, la Alpha Bank tranzactiile cu carduri de credit au scazut cu 6,6% in primele sase luni, fata de aceeasi perioada din 2008. Clientii Alpha Bank au realizat in aceasta perioada tranzactii in valoare de peste 33,7 mil. euro, in conditiile in care in prima jumatate a anului trecut valoarea a fost de circa 36 mil. euro. Alpha Bank a acordat credite pe card de 43 mil. euro in primul semestru al anului, avand in portofoliu aproximativ 50.000 de carduri de credit active. In medie, clientii bancii utilizeaza aproximativ 53% din sumele de care beneficiaza prin intermediul cardurilor de credit, potrivit reprezentantilor bancii.

Clientii UniCredit Tiriac au realizat tranzactii in valoare de aproximativ 8,5 mil. euro in prima jumatate a lui 2009, mai multe decat in primele sase luni ale lui 2008, cand volumul tranzactiilor atinsese circa 8,12 mil. euro. Volumul liniilor de credit acordate in primele sase luni de UniCredit a atins aproximativ 590.000 de euro, in timp ce gradul mediu de utilizare a cardurilor de credit a fost de 31%. In prezent, banca are in portofoliu circa 25.000 de carduri de credit active.

La Credit Europe Bank, de exemplu, volumul tranzactiilor realizate pe carduri de credit a atins 71,7 mil. euro in primele sase luni ale anului. Banca are in prezent in portofoliu aproximativ 320.000 de carduri de credit active si a acordat imprumuturi in valoare de 168 mil. euro in prima jumatate a lui 2009. De la inceputul anului, clientii Credit Europe Bank au utilizat in medie circa 65% din sumele disponibile pe carduri.

Pe de alta parte, clientii Bank Leumi au realizat in primele sase luni aproximativ 150.000 de tranzactii pe carduri de credit, in valoare de 16,4 mil. euro, utilizand in medie 65% din volumul creditelor acordate. Banca a emis de la inceputul anului circa 1.000 de carduri de credit si 3.000 de carduri de debit cu facilitati de overdraft, volumul total de credite acordate in prima jumatate a lui 2009 de institutia financiara atingand 1,8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO