Bănci și Asigurări

In loc sa dea credite, bancile tin miliarde de lei la BNR

09.02.2010, 23:05 25

Bancile au stat pe bani in prima luna a anului si cu toate ca auplasat in titluri de stat 6,1 mld. lei (1,5 mld. euro), tot auramas cu lichiditati in volum total de aproape 55 mld. lei (13,2mld. euro) pe care le-au dus la BNR in depozite pe o zi in schimbuldobanzii de 3,5% pe an.

Suma plasata la BNR reprezinta recordul ultimilor doi ani,indicand volumul foarte mare de lichiditati excedentareinregistrate de institutiile de credit la sfarsitul zilei deoperatiuni.

Implicit, nicio banca nu a mai imprumutat niciun leu de la BNRprin facilitatea de credit pe o zi, dupa ce in decembrie cerereapentru finantari de urgenta se ridicase la 24 mld. lei (5,7 mld.euro).

Chiar si banca centrala s-a aratat surprinsa de aparitia acestuiexces de lichiditate, motiv pentru care nu a considerat necesar sareduca rezervele minime obligatorii la lei nici in sedinta depolitica monetara de pe 3 februarie.

De altfel, in cursul lunii ianuarie dobanzile de pe piatamonetara au coborat chiar spre pragul de 3,5% pe an, indicand deasemenea existenta unor lichiditati consistente.

Totusi, lichiditatea nu este uniform distribuita intre jucatorisi ramane volatila, asa incat BNR a injectat pe 25 ianuarie 6 mld.lei cu scadenta la o saptamana si apoi inca 9,2 mld. lei pe 1februarie pentru a tempera aparitia unor pusee de crestere adobanzilor pe fondul cererii mai mari determinate de perioada deplata a impozitelor catre Fisc.

Oricum, bancile nu se mai pot plange ca duc lipsa de lichiditatipentru creditare. Dobanzile coboara insa de la niveluri foarteridicate, asa incat tot raman in jur de 15% pe an la creditele denevoi personale, iar unii bancheri sustin ca nu vom vedea creditein lei cu dobanda de o singura cifra pana la sfarsitul acestuian.

Prognoza indica preocuparea bancherilor pentru a recupera prinmarjele mari de dobanda o parte cat mai mare din cheltuielile cuprovizioane pentru credite neperformante, pentru ca pe de altaparte analistii estimeaza ca dobanda BNR va cobori pana la 6% pean, ceea ce ar permite intrarea dobanzilor la credite sub pragul de10%.

Cat priveste neperformantele, bancherii au vazut in decembrie oprima serie de semne pozitive: imprumuturile restante raportate lavaloarea totala a portofoliilor de credite au scazut pentru primadata in 2009, de la 1,68% in noiembrie la 1,46%, iar rata risculuide credit, exprimata prin ponderea creditelor si dobanzilor dincategoriile indoielnic si pierdere (cu intarzieri la plata de peste60 de zile) in total credite si dobanzi, a scazut de la 15,39% la15,25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO