Bănci și Asigurări

Inca o furtuna pe piata valutara

16.11.2004, 00:00 12



Cursul leu/euro a inregistrat ieri o scadere puternica, de aproape 500 de lei, dupa ce piata a fost tulburata de vanzari masive de valuta.



Banca Nationala a evaluat euro la 39.762 de lei, cu 497 de lei mai putin decat la sfarsitul saptamanii trecute.



Dolarul a inregistrat ieri o depreciere de 433 de lei, pana la un curs de 30.726 de lei. Acestea sunt cele mai scazute niveluri inregistrate de cele doua monede de la inceputul lunii, cand piata valutara a reactionat puteernic la decizia bancii centrale de a permite o volatilitate mai mare a cursului de schimb.



Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 40.140/40.150 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii de vineri. In primele ore ale sedintei volumele tranzactionate au fost reduse, ceea ce a determinat o volatilitate mare a cotatiilor. Astfel, euro a coborat rapid pana la 39.950 de lei, dupa care a recuperat usor, pana la 40.050 de lei. "In primele ore s-a tranzactionat putin, diferentele dintre cotatiile la vanzare si cumparare ajungand pana la 50 - 100 de lei", a declarat un dealer.



Ulterior au aparut pe piata ordine masive de vanzare de valuta, care au determinat scaderea treptata a cotatiilor. Astfel, euro s-a depreciat constant pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare, piata inchizandu-se in cotatii de 39.650/39.700 de lei pentru un euro. "Scaderea cotatiilor a fost determinata de aparitia pe piata a unor ordine mai mari de vanzare, cel mai probabil din partea unor clienti. Volumul tranzactionat a crescut sensibil fata de zilele trecute, ajungand probabil la 200 de milioane de euro", a mai spus operatorul bancii.



In ultimele zile nivelul excedentului provenit din reatiile cu clientii a crescut simtitor, ajungand vineri la 14 milioane de euro, in contextul unor cumparari de 97 de milioane de euro. In ultimele sapte sedinte, piata a inregistrat un excedent mediu zilnic de 1,7 milioane de euro. Cu toate acestea, de la inceputul lunii piata a inregistrat un deficit de 111 milioane de euro (pana vineri inclusiv).



Dealerii spun ca deficitul de valuta se va mentine probabil pe piata, deoarece sfarsitul lunii aduce in mod traditional iesiri mai mari de valuta, pentru diferite plati sau repatrieri. Situatia ar putea fi inversata insa de intrari de capitaluri potential speculative, prin intermediul diferitelor vehicole financiare.



Pe pietele internationale dolarul a inregistrat ieri o usoara apreciere comparativ cu euro, cursul coborand de la 1,2990 dolari/euro la 1,2950 dolari/euro. Analistii sustin ca dolarul se va deprecia in continuare, pana la un curs de 1,30 - 1,31 dolari/euro, dupa ce saptamana trecuta publicarea unor date favorabile nu a determniat o miscare de apreciere a monedei americane.



Banca Nationala a atras ieri de pe piata monetara depozite pe o luna in valoare de 7.151 de miliarde, peste nivelul planuit, la o dobanda de 18,25% pe an. Dobanzile pentru depozitele pe o zi au oscilat intre 18% si 19% pe an, pe fondul unei cereri mai mari de lichiditati. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO