Bănci și Asigurări

Inca un off-shore necunoscut la Asirom

21.06.2007, 18:27 23

Inca o firma off-shore s-a raportat ieri pe RASDAQ ca actionar la Asirom: Damrosch Trading Limited, care detine un pachet de 9,48% din actiuni, participatiile societatilor off-shore la compania de asigurari depasind astfel 24%.
Damrosch Trading Limited a cumparat actiunile saptamana trecuta de la fondul de investitii american QVT, care si-a vandut toata participatia detinuta la asigurator, de 12,8%, pentru circa 21 de milioane de euro.
Pretul pe actiune a fost de 0,85 lei, ceea ce inseamna ca Damrosch Trading Limited a platit aproape 16 milioane de euro ( 51,4 milioane de lei) pentru a intra in actionariatul Asirom.
Off-shore-urile sunt firme inregistrate in tari straine, in general in paradisuri fiscale, care le ofera actionarilor acestora posibilitatea de a-si pastra anonimatul.
Alte doua astfel de firme au cumparat actiuni la Asirom la sfarsitul lunii mai de la fondul american Broadhurst Investments. Este vorba despre Waterwe Ventures Limited, cu 9,55% din actiuni, si Tarkul Estates Ltd., cu o participatie de 5,39%. Dupa toate aceste tranzactii, proprietarii a peste 24% din Asirom, adica actionarii celor trei firme off-shore, raman necunoscuti.
"Nu stiu cine sunt aceste firme, dar probabil incearca sa faca o concentrare de actiuni, pentu a-si alege un membru in Consiliul de Administratie prin metoda votului cumulativ", a declarat pentru ZF Ioan Niculae, proprietarul Interagro, companie care detine aproape 50% din Asirom. Pentru aceasta, spune el, minoritarii au nevoie de circa 33% din titluri, deoarece statutul companiei de asigurari prevede trei administratori.
Asirom este listata la Categoria Baza a pietei RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti. Compania de asigurari are o valoare de piata de 178 de milioane de euro, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,9 lei/actiune. Printre actionarii companiei se mai numara rafinaria Astra, cu circa 8%, si AVAS, cu o participatie de 6%.
Asirom a fost anul trecut al doilea jucator de pe piata asigurarilor, iar in primul trimestru a inregistrat subscrieri de 66,2 milioane de euro (aproape 224 de milioane de lei), cu circa 9% mai mult in euro decat in perioada similara din 2006. Cresterea usoara vine dupa ce anul trecut afacerile companiei practic au stagnat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO