Bănci și Asigurări

Inflatia mare din noiembrie a slabit apetitul pentru leu

Inflatia mare din noiembrie a slabit apetitul pentru leu
12.12.2007, 17:41 15

Euro a urcat usor la Bucuresti, depasind pragul de 3,52 lei, pe fondul datelor privind inflatia pe noiembrie, care a adus rata anuala la 6,67%, fata de 6,8% in octombrie.
BNR a calculat un curs de 3,5163 lei pentru un euro, in urcare cu 0,13 bani fata de ziua precedenta. In acelasi timp, cursul dolarului american a fost calculat la 2,3939 lei, in scadere cu 0,15 bani fata de luni.
Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 3,5170 lei pentru un euro, aproape de nivelul inchiderii din ziua precedenta.
In primele ore de tranzactionare euro a urcat pana la un maxim de 3,5260 lei, in conditiile in care jucatorii s-au pozitionat impotriva leului. Ulterior cotatiile au coborat usor, spre 3,5235 lei pentru un euro.
Datele privind inflatia au fost privite diferit de jucatorii de pe piata. In timp ce unii au apreciat intreruperea seriei de cresteri inceputa in vara, alti analisti subliniaza acumularea de presiuni inflationiste, reflectata de cresterea indicatorului CORE 2 (care elimina impactul preturilor administrate si al celor volatile) cu jumatate de punct procentual, la 5,5%.
Totusi, consolidarea inflatiei la aceste niveluri creste probabilitatea unor noi majorari ale dobanzii de politica monetara, iar extinderea diferentialului de dobanda (in conditiile in care dobanda la dolar este in scadere, iar Banca Centrala Europeana pare sa fi incheiat ciclul de intarire a politiciii monetare) ar trebui sa sustina o intarire a leului.
Pe piata monetara interbancara dobanzile la plasamentele pe termen scurt au stationat la niveluri de 7,7%-8,2% pe an, depasind dobanda de politica monetara, de 7,5% pe an, pe fondul conditiilor restrictive de lichiditate.
BNR va anunta astazi o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit cu maturitatea de trei luni. Jucatorii se asteapta insa ca emisiunea sa fie anulata, la fel ca si in noiembrie, pe fondul unui interes redus pentru plasare si al cererii unor randamente mai inalte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO