Bănci și Asigurări

ING: BNR a cumpărat 600 de milioane de euro în aprilie

Autor: Ciprian Botea

03.05.2011, 23:53 574

BNR a cumpărat 600 mil. euro de pe piaţa valutară interbancarăîn aprilie pentru a "netezi" ritmul de apreciere a leului în raportcu moneda unică europeană, estimează analiştii ING Bank.

Leul a câştigat aproape 4% în faţa euro pe parcursul luniitrecute. Cele mai recente date arată că banca centrală avea lasfârşitul lunii aprilie rezerve valutare de 32,1 miliarde de euro,în scădere cu circa 700 de milioane de euro faţă de sfârşitul luniianterioare, din cauza deprecierii dolarului şi lirei sterline înfaţa euro şi a reducerii rezervelor minime la pasivele în valută dela 25% la 20%.

"Considerând că scăderea rezervelor minime (cu 5 puncteprocentuale, decisă de BNR la sfârşitul lunii martie - n. red.) aeliberat 1,2 mld. euro, estimăm că BNR a strâns 600 mil. euro înultima lună prin intervenţii pe piaţa valutară, cel mai probabilpentru a netezi aprecierea leului", spune Vlad Muscalu, economistîn cadrul ING. El susţine că aprecierea din aprilie a leului a fostsusţinută de cererea de lei din partea jucătorilor privaţi, cererecare a fost mai mare decât în lunile anterioare având în vedere căa permis BNR să strângă o sumă semnificativă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO