Bănci și Asigurări

ING: Introducerea a două marje fixe în calculul dobânzii variabile este cea mai transparentă formulă

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

08.09.2010, 23:49 122

Aplicarea ordonanţei privind creditele con­su­matorilor serealizează prin menţinerea pre­ţului actual al contractului, iaropţiunea ING de a utiliza două marje fixe reprezintă cea maitransparentă formulă de calcul al dobânzii, a declarat directorulde retail al ING Bank România, Maria-Cristina Matei.
"OUG 50, aşa cum a fost clarificat de altfel şi de ANPC, nuurmăreşte schimbarea preţului con­tractelor, ci implementarea unuimod trans­parent de calcul al dobânzii, ce poate fi ur­mă­rit declient. Acest lucru este realizat de le­ge, care prevede ca ROBOR /EURIBOR / LIBOR să fie unicul element variabil al ratei. De aicicerinţa de a avea una dintre aceste rate plus o valoare (marjă)fixă", a declarat Maria-Cristina Matei. Ea a menţionat că modul încare ING Bank România a stabilit translatarea preţului vechi a fostunul transparent, iar prezentarea a do­uă marje fixe a fostrealizată tocmai pentru a prezenta clientului foarte clar structurapreţului.
"Considerăm că spiritul legii este respectat întrucât odată cuaplicarea ordonanţei, peste EURIBOR / ROBOR nu există decâtele­men­te fixe. Prezentarea acestei valori fixe - şi repet, earămâne fixă pe toată perioada ulte­rioară a contractului - prinînsumare sau prin rezultatul final, este o chestiune de formă şinoi am ales-o pe cea care ni s-a părut cea mai transparentă", aspus Matei.
Ea a adăugat că ING consideră că prin­ci­piul neutralităţii OUG50/2010 asupra nive­lu­lui dobânzii este singurul posibil, iar olege nu poate schimba numai o parte a preţului unui contractcomercial.
Oficialul ING a dat ca exemplu contractele de credit ipotecarpentru care rata de referinţă a băncii era de 3,75 puncte la dataintrării în vigoare a OUG 50.
"Această rată trebuia acum calculată în func­ţie de variaţiaEURIBOR. De aceea, a fost luată în calcul media indicelui EURIBORpentru luna iunie, de 1,28%. De aici provine procentul de transferde 2,25 puncte ca dife­ren­ţă între rata de referinţă şi mediaEURIBOR (plus rotunjirea în minus la multi­plu de 0,25%, ceea ce adus la o scădere adiţio­nală a preţului). (...) Clienţii au fostinformaţi de translatarea contractelor, astfel încât noul preţ(egal în valoare sau chiar puţin diminuat) are următoareastructură: rata de piaţă (media EURIBOR) plus 2,25 puncte (procentfix) plus vechea marjă a contractului (procent fix)", aexemplificat Matei.
Clienţii nemulţumiţi ai ING Bank au for­mat un grup pe Yahoo,întrucât nu sunt de acord cu noua formulă propusă de bancă, carein­clude două marje. Aplicarea OUG nr. 50/2010 a declanşat ampledispute la nivelul siste­mului bancar, atât din cauzanemulţu­mi­rilor bancherilor şi clienţilor, cât şi a anumitorpunc­te neclare din legislaţie.
Una dintre problemele ridicate insistent de bancheri o reprezintămodul de calcul al ratelor la creditele cu dobânzi variabile, carepotrivit OUG 50 trebuie să aibă ca referinţă exclusiv indiciiEURIBOR/LIBOR/ROBOR la care se adaugă o rată fixă, care nu poate fimodificată faţă de contractul iniţial. Bancherii susţin că, încazul înlocuirii rate­lor de referinţă practicate de bănci cuindicii independenţi fără posibi­li­ta­tea de a modifica marjelefixe vor avea pierderi de până la 900 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO