Bănci și Asigurări

ING îşi face curaj pentru venituri mai mari: Statul are nevoie de bani şi ar putea plăti băncilor dobânzi mai mari

ING îşi face curaj pentru venituri mai mari: Statul are nevoie de bani şi ar putea plăti băncilor dobânzi mai mari

Autor: Ciprian Botea

12.10.2011, 00:07 611

Ministerul de Finanţe a vândut în luna octombrie titluri de stat cu o valoare cumulată de numai 400 milioane de lei, deşi spre finalul lunii trebuie să rostogolească o datorie de 3,6 miliarde de lei (circa 830 mil. euro), ceea ce presează statul să plătească dobânzi mai mari pentru banii băncilor la licitaţiile următoare, susţin analiştii ING Bank.

"Poziţia de finanţare a Ministerului de Finanţe nu arată deloc bine şi din acest motiv credem că instituţia ar putea ceda în faţa cererilor participanţilor la piaţă, deşi rata inflaţiei a scăzut", scrie într-un raport al băncii.

Finanţele au organizat luni o licitaţie pentru vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţă atipică de 11 luni, dar au atras numai 15% din suma planificată, în condiţiile în care băncile comerciale au cerut randamente prea mari.

Dobânda medie la care statul a împrumutat luni cele 117 milioane de lei a fost de 6,83% pe an, similară cu dobânda plătită la ultima licitaţie la care au fost vândute titluri cu scadenţa la un an. Maturitatea a fost stabilită la o perioadă atipică, în condiţiile în care Finanţele încearcă să evite un vârf de plată în luna noiembrie a anului viitor.

Statul refuză să plătească randamentele cerute de bănci, deşi licitaţiile pro­gramate pentru octombrie abia acoperă titlurile care ajung la maturitate în această lună. Ministerul de Finanţe a programat pentru luna octombrie şase licitaţii, prin care în­cearcă să atragă 4,2 miliarde lei.

Au fost organizate deja trei licitaţii de la începutul lunii, cu o valoare cu­mulată de 1,6 miliarde de lei. Săptămâna trecută Ministerul de Finanţe a respins toate ofertele băncilor pentru titluri de stat cu scadenţa la cinci ani, deşi îşi propusese iniţial să împrumute 500 milioane de lei.

Finanţele au vândut ultima dată titluri de stat cu scadenţa pe termen lung la sfârşitul lunii septembrie, când au acceptat să plătească un randament de 7,65% pe an pentru 100 de milioane de lei pe un termen de 10 ani. Pentru titlurile cu scadenţa mai mică de un an, dobânzile nu au depăşit însă în ultimele luni pragul de 7% pe an.

Analiştii ING afir­mă totuşi că există şi posibilitatea ca presiunea pe Ministerul de Finanţe să se diminueze, însă numai dacă lichiditatea de pe piaţă se va îmbunătăţi semnificativ în perioada următoare. "Situaţia s-ar putea schimba doar în cazul unei lichidităţi abundente ce ar determina o scădere importantă la nivelul ratelor de dobândă pe termen scurt", se mai arată în raportul băncii.

Ultimele licitaţii au arătat că există lichiditate pe piaţă, dar nu suficientă pentru a presa băncile să cedeze pretenţiilor Ministerului de Finanţe. Astfel, la licitaţiile din luna septembrie valoarea subscrisă de bănci a fost de fiecare dată dublă comparativ cu suma pe care statul intenţiona să o împrumute.

Următoarea licitaţie pentru vânzarea de titluri de stat va avea loc la începutul săptămânii viitoare, când Ministerul de Finanţe vrea să împrumute 800 milioane de lei prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la doi ani. Titluri cu scadenţa la doi ani nu au mai fost vândute în ultimele luni, dar pentru obligaţiunile pe trei ani statul plăteşte în jur de 7,5% pe an.

Finanţele au angajat de la începutul acestui an împrumuturi de 40 miliarde de lei şi 1,4 miliarde de euro prin emisiuni de titluri de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO