Bănci și Asigurări

Intesa Sanpaolo rămâne pe minus, cu un milion de euro în trimestrul III

Intesa Sanpaolo rămâne pe minus, cu un milion de euro în trimestrul III

Autor: Liviu Chiru

09.11.2010, 23:48 43

Filiala locală a Intesa Sanpaolo Bank, unul dintre grupurilefinanciare italiene de top, a închis trimestrul al treilea cu opierdere de un milion de euro, după ce în primele şase luni aleanului acumulase pierderi de 3 milioane de euro.

Banca intrase pe pierdere încă din a doua jumătate a anului2009, din cauza cheltuielilor mari cu provizioanele.

Reprezentanţii Intesa Sanpaolo România nu au comentat acesteinformaţii.

Veniturile operaţionale realizate de bancă în primele nouă luniau urcat la 38 mil. euro, în creştere cu aproape 11% faţă deperioada similară a anului trecut, în timp ce cheltuielileoperaţionale au urcat cu mai puţin de 2%, până la 31 de milioane deeuro, potrivit datelor prezentate de Intesa Sanpaolo la Milano.

Trimestrul al treilea a adus un profit operaţional de douămilioane de euro, în condiţiile în care pe primele şase luni seacumulase un câştig de 5 milioane de euro. Activele băncii au atinspragul de un miliard de euro la sfârşitul lunii septembrie, după ocreştere cu aproximativ 100 de milioane de euro în trimestrul altreilea. Grupul prezintă rezultatele consolidate pe pieţele undeeste activ. Intesa Sanpaolo deţine în România, pe lângă subsidiarasa directă, şi Banca CR Firenze, un jucător de talie foarte mică şipuţin vizibil pe piaţă, concentrat în prezent mai mult peconservarea portofoliului.

Pe pragul de un miliard de euro la active

Volumul activelor deţinute asigură o cotă de 1,3% italienilor,plasându-i în rândul băncilor de talie medie, spre mică, în ciudaforţei financiare a grupului. Intesa lansase în 2008 o strategie dedezvoltare accelerată, însă planurile au fost îngheţate odată cudeclanşarea crizei pe plan internaţional.

Intesa are pe plan local depozite de circa 0,4 miliarde de euroşi credite de 0,7 miliarde de euro.

Din totalul portofoliului de credite, circa 0,6 miliarde de eurosunt incluse în categoria "standard", respectiv de o calitate bună.Credite de 59 de milioane de euro sunt trecute în categoria"îndoielnic", în timp ce împrumuturi de 30 de milioane de euro aparla "substandard şi restructurat". Costul riscului, măsurat caraport între provizioanele făcute şi soldul creditelor pentruclientelă, a ajuns la 205 puncte de bază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO