Bănci și Asigurări

Inundatiile ii costa pe asiguratori 4,5 mil. euro

22.08.2008, 19:55 15

Companiile de asigurari vor plati despagubiri de peste 15,7 milioane de lei (4,4 milioane de euro) in urma inundatiilor care au lovit in aceasta vara nordul tarii, potrivit unei estimari realizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pe baza rezervelor de dauna constituite de asiguratori.
"Societatile de asigurare din Romania au deschis 719 dosare de dauna ca urmare a inundatiilor produse in tara noastra in luna iulie, arata datele raportate pana in prezent de catre acestea, la solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor", au declarat oficialii CSA.
Din totalul dosarelor de dauna, 657 sunt pentru polite de asigurare de incendiu si calamitati naturale, 57 pentru asigurari de mijloace de transport terestru (auto Casco) si cinci pentru daune la proprietati.
Suma pe care o vor plati asiguratorii arata ca ponderea locuintelor si a altor proprietati asigurate in zonele afectate de inundatii este foarte redusa. O prima evaluare a costurilor de reconstructie indica cheltuieli de 500 de milioane de euro pentru refacerea zonelor inundate, potrivit unor declaratii recente ale premierului Calin Popescu-Tariceanu. Pe langa locuinte, aceste costuri cuprind reabilitarea infrastructurii de transporturi si de mediu, acoperirea pagubelor din agricultura si refacerea retelelor electrice si de comunicatii.
Cele mai recente informatii indica faptul ca ploile torentiale au afectat 5.859 de locuinte, precum si peste 1.200 kilometri de drumuri nationale, judetene si comunale. Suma necesara refacerii locuintelor este de circa 7,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO