Bănci și Asigurări

Investitiile pentru crestere au marcat profiturile bancilor mari

Investitiile pentru crestere au marcat profiturile bancilor mari

Costurile de integrare si cheltuielile pentru extinderea retelei au facut ca patru banci sa inregistreze castiguri mai mici ca in anul precedent

07.05.2007, 14:57 11

Primii zece jucatori din sistemul bancar au realizat in 2006 un profit net cumulat de aproape 600 mil. euro, insa ritmurile de crestere au incetinit fata de anul precedent.
Patru banci de top au inregistrat chiar un profit mai mic decat in anul precedent, in timp ce numai doi jucatori au reusit sa isi majoreze castigul mai repede decat in 2005.
Castigurile obtinute anul trecut de primii noua jucatori din sistem totalizeaza putin peste 580 de milioane de euro. ABN Amro, a zecea banca dupa marimea activelor (potrivit BNR), nu face publice rezultatele la nivel local. Conform datelor furnizate Ministerului Finantelor, banca obtinuse in anul 2005 un profit de aproximativ
10 milioane de euro.
Daca se ia in calcul castigul obtinut anul trecut de Volksbank (a unseprezecea banca dupa marimea activelor), atunci profitul cumulat al jucatorilor ar fi de 594 de milioane de euro.
Pe fondul intensificarii concurentei, inclusiv din partea jucatorilor de talie mai mica, dar foarte ambitiosi, marii jucatori din sistem s-au vazut nevoiti sa faca investitii costisitoare pentru a-si dezvolta in continuare afacerile.
Cel mai mare profit din sistem l-a obtinut BCR, care controleaza si cele mai mari active (13,3 miliarde de euro in decembrie trecut). In 2006, BCR a obtinut un profit net de 214,5 milioane de euro, in crestere cu 16% fata de 2005.
In aceste conditii, banca este unul dintre cei doi jucatori care au inregistrat o dinamica mai buna a profitului comparativ cu exercitiul precedent. In 2005, profitul bancii urcase cu numai 2% in euro.
Castigul BCR de anul trecut a fost afectat si de costurile integrarii in grupul austriac Erste Bank, care s-au ridicat la aproape 40 de milioane de euro. Excluzand impactul acestora, profitul bancii s-ar fi ridicat la 254 de milioane de euro, marcand o crestere cu 38%.
Luand in considerare acest profit, castigul cumulat raportat de primele unsprezece banci din sistem ar depasi 630 de milioane de euro.
Austriecii au stabilit pentru BCR o tinta foarte ambitioasa de imbunatatire a profitului, cu 40% pe an, pana in 2009.
Ierarhia profitabilitatii respecta in continuare clasamentul activelor. Al doilea profit ca marime din sistem a fost obtinut de francezii de la BRD-Groupe Societe Generale. Castigul net pe anul trecut a fost de 186 de milioane de euro, in crestere cu 19% fata de anul precedent.
Ritmul de crestere a profitului nu a mai fost insa la fel de spectaculos ca in 2005, cand castigul sarise cu 72%. Pentru anul acesta oficialii bancii se asteapta la o crestere asemanatoare cu cea din 2006, de aproximativ 15%.
Raiffeisen Bank, al treilea jucator din sistem, a reusit sa-si majoreze anul trecut profitul net cu numai 2%, pana la 53 de milioane de euro. In anul precedent, castigul crescuse cu 84%.
Printre jucatorii care s-au confruntat anul trecut cu o scadere a profiturilor au fost filialele italienilor de la UniCredit. Sub presiunea costurilor presupuse de fuziunea a trei banci, profitul cumulat al UniCredit Romania si HVB-Tiriac Bank a scazut cu 7%, pana la 50 de milioane de euro. Fuziunea, in urma careia va rezulta UniCredit Tiriac Bank, va fi finalizata la jumatatea anului.
Tot in randul celor care au vazut anul trecut o scadere a profitului se numara si olandezii de la ING Bank. Pe fondul investitiilor in extinderea retelei, profitul brut al bancii a coborat la 10,4 milioane de euro, jumatate fata de castigul din 2005. De altfel, si in 2005 ING se confruntase cu o scadere a profitului.
Si grecii de la Alpha Bank au fost nevoiti sa se multumeasca anul trecut cu un profit putin mic decat cel din 2005, in conditiile in care au investit pentru dublarea retelei, la 70 de unitati.
Anul trecut banca a castigat aproape 26 de milioane de euro. Oficialii Alpha Bank estimeaza ca si anul acesta profitul se va mentine la niveluri asemanatoare sau va fi chiar mai mic, in conditiile in care planurile de expansiune teritoriala sunt ambitioase, vizand atingerea unui nivel de 300 de unitati pana in 2010.
Bancpost si CEC au inregistrat anul trecut profituri modeste, de 4,3 si respectiv 11,6 milioane de euro.
Totusi, ambii jucatori au avut o situatie mai buna comparativ cu anul precedent. Bancpost, care este detinuta de grecii de la EFG Eurobank, incheiase 2005 pe pierderi, dupa ce cheltuise sume importante cu restrucutarea operatiunilor si a personalului. Procesul de restructurare a pus presiune pe costuri si in 2006.
Profitul CEC a urcat la 11,6 milioane de euro, dupa ce terminase 2005 cu un castig foarte mic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO