Bănci și Asigurări

Isarescu: Bancile fara forta financiara fie vor fuziona, fie vor fi preluate

Isarescu: Bancile fara forta financiara fie vor fuziona, fie vor fi preluate

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

30.06.2006, 19:04 15

Nici o banca din Romania nu intruneste parametrii de calitate a activelor, profitabilitate si adecvare a capitalului care sa o califice pentru obtinerea ratingului 1 - cel mai bun rating de risc - din partea Bancii Nationale, dupa ce filiala locala a Citibank a pierdut acest calificativ la sfarsitul lui 2004.
Majoritatea bancilor de pe piata se incadreaza in categoria a doua de rating dupa clasificarea BNR, dar exista o serie de institutii de credit cu calificative mai slabe, care vor fi nevoite sa fuzioneze, sau vor fi preluate, a declarat ieri la Atena guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Bancile cu rating mai slab arata ca nu au forta financiara, iar in viitor aceste institutii fie vor fuziona, fie vor fi preluate", a spus Isarescu la seminarul "Grecia, Bulgaria si Romania Business & Investment Summit", organizat de The Economist.
La sfarsitul anului 2005, nici o banca nu se califica in cea mai buna categorie de rating, dar cele mai multe banci, reprezentand 78,2% din totalul activelor, erau cotate cu rating 2.
In clasificarea BNR, o pondere importanta, de 21,4% din active, se regaseste in bancile care au primit rating 3, in timp ce penultimul calificativ acopera doar 0,4% din sistem. Incepand cu 2002, nicio banca din Romania nu este incadrata in cea mai slaba categorie - rating 5.
Primele cinci banci cumulau, la finele lunii martie, aproape 58% din activele bancare si 60,5% din totalul creditelor.
BCR, cea mai mare banca, a raportat la acea data active de 9,77 miliarde euro, si are o cota de piata de 25,9%.
BRD-Groupe Societe Generale si-a consolidat a doua pozitie, cu o cota de piata de 15,2% si active de 5,7 miliarde euro, fiind secondata de Raiffeisen Bank, cu 3 mld. euro si o cota de piata de 8%.
Isarescu a aratat ca cele mai mari investitii au fost realizate de institutiile de credit din Austria, care detin peste 20% din capitalul sistemului bancar. Pe locul secund se plaseaza Grecia cu 14,7%, urmata de Olanda cu 7,9% si Italia - 5,9%.
Guvernatorul BNR crede ca sistemul bancar romanesc este complet armonizat cu practicile din Uniunea Europeana si pregatit pentru a opera eficient intr-un mediu concurential.
El a aratat ca exista loc pentru noi investitii, avand in vedere ca reteaua de unitati bancare nu are o acoperire la nivel european. Sistemul bancar romanesc se afla pe unul din ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste reteaua teritoriala de sucursale si agentii, in ciuda faptului ca multe dintre bancile locale au demarat in ultimii ani programe agresive de extindere a retelei.
La finalul anului trecut, in Romania erau putin peste 3.500 de sucursale si agentii locale, ceea ce reprezinta 164 de agentii bancare la un milion de locuitori, conform datelor prezentate de guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. Indicatorul este de 3,6 ori mai mic decat cel de la nivelul Uniunii Europene, unde exista o medie de aproape 600 de agentii bancare la fiecare milion de locuitori - peste 185.000 de agentii bancare la nivelul intregii Uniuni. Cu alte cuvinte, pentru a ajunge la media Uniunii Europene, in Romania ar mai trebui deschise circa 9.300 de agentii bancare. Sistemul bancar este mai putin dezvoltat si in comparatie cu celelalte tari din regiune. In Ungaria, de exemplu, existau 296 de agentii bancare la un milion de locuitori, in timp ce in Slovenia numarul acestora se ridica la 354.
O valoare mai mica a agentiilor raportata la numarul de locuitori mai inregistreaza Bulgaria, cu 88 de agentii la un milion de locuitori, si Estonia cu 149 de agentii la un milion de locuitori, conform datelor prezentate de guvernatorul BNR.
Printre bancile care au demarat in ultimii ani programe de extindere agresiva a retelei teritoriale se numara BRD - Societe Generale, ING Bank, Bancpost sau Banca Transilvania.
Bancile austriece si cele elene sunt principalii investitori in sistemul bancar romanesc. Bancile din Austria detineau la finalul primului trimestru 20,9% din capitalul bancilor romanesti, iar cota va creste substantial dupa finalizarea preluarii celei mai mari banci romanesti, BCR, de catre austriecii de la Erste. Bancile austriece detin in prezent Raiffeisen Bank si HVB Bank. Bancile din Grecia, mai numeroase decat cele austriece, au ajuns la o cota de 14,7% din totalul capitalului bancilor romanesti, in crestere puternica fata de acum un an, cand detineau putin peste 10% din capitalul bancilor romanesti. Printre cele sase banci detinute de investitori greci prezente in Romania se numara Alpha Bank, Bancpost si Banca Romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO