Bănci și Asigurări

Isarescu: Iti scoate ochii din cap dobanda la un credit fara avans

Isarescu: Iti scoate ochii din cap dobanda la un credit fara avans

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, le promite bancherilor mai putin subiectivism si birocratie la aprobarea normelor de creditare

18.05.2007, 17:24 21

"Ii salut pe bancherii care au anuntat ca nu vor da credite cu avans zero", a declarat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu, pe fondul discutiilor iscate intre BNR si bancile comerciale din cauza intarzierilor si decalajelor aparute in procedura de aprobare a normelor de creditare a persoanelor fizice.
"Este un mesaj fals ca noile norme sunt mai relaxate pentru ca permit credite cu avans zero. Iti scoate ochii din cap dobanda la un credit fara avans. Populatia trebuie educata sa se gandeasca si la rambursare pentru ca un credit mai mare si cu avans mic sau zero inseamna ca nivelul dobanzii de rambursat este foarte ridicat, chiar impovarator, iar noi avem datoria sa urmarim ca populatia sa nu ajunga la supraindatorare", spune Isarescu.
El nu raspunde insa direct plangerilor formulate de unii bancheri care acuza faptul ca o banca importanta pe piata de retail beneficiaza de un atu de imagine foarte important avand deja normele aprobate si promovand credite fara avans, in timp ce celalalte sunt inca in asteptare fara un orizont de timp clar. Initial, BNR promisese in cadrul discutiilor cu Asociatia Romana a Bancilor sa asigure conditii pentru un start egal pentru toate bancile cu noile norme, chiar daca este normal sa existe diferente intre normele individuale in functie de forta financiara si experienta fiecarei banci.
Totusi, Isarescu a spus ca "a rugat" Directia de supraveghere din BNR sa reia dialogul cu bancile nemultumite. "Daca sunt motive subiective de intarziere, vor fi inlaturate", le-a promis guvernatorul bancherilor, afirmand ca "trebuie cat mai putin subiectivism si birocratie".
"Sub nicio forma nu dorim sa distorsionam concurenta. Nu este vorba de negocieri intre BNR si bancile comerciale. Este sarcina BNR sa se asigure ca regulile de prudenta sunt indeplinite. Ce sa negociem? Prudenta bancara?", a intrebat retoric Isarescu.
Seful BNR i-a indemnat pe bancheri la intelegere si intelepciune, admitand ca poate unele din cerintele pentru validarea normelor ar fi prea severe. Unele banci se plang ca ani de zile nu s-au gandit sa construiasca baze de date cu informatii despre comportamentul clientilor la rambursarea creditelor, iar acum BNR le cere date istorice pentru fundamentarea diferitelor profiluri de risc pe categorii de clienti. De cealalta parte, Directia de supraveghere a BNR a acuzat caracterul superficial si prea general al normelor trimise de unele banci, fara date istorice suficiente, limite minimale si criterii clare.
BRD a anuntat ca nu renunta la avansul pentru credite ipotecare, Raiffeisen intentioneaza sa o faca doar in cazul tranzactiilor mari, in timp ce BCR, cea mai mare banca de pe piata, are in vedere operarea cu avansuri cuprinse intre 0 si 20% in functie de bonitatea fiecarui client. BCR ar putea accepta si un grad de indatorare chiar mai mare de 50% din venitul net al unui client, pe baza profilului de risc.
Alpha Bank a inceput de luni acordarea de credite chiar si fara avans, inregistrand triplari ale numarului de aplicatii din partea clientilor. Unii bancheri sustin ca BNR ar fi trebuit sa stabileasca o perioada determinata in care sa aiba timp sa analizeze normele tuturor bancilor, iar aplicarea noilor norme individuale sa aiba aceeasi data de start, dupa finalizarea procesului de evaluare. De cealalta parte, BNR afirma ca tocmai bancile au cerut tratament individual, iar aparitia decalajelor la aprobarea normelor ar fi un cost implicit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO