Bănci și Asigurări

Isarescu: Leul este intr-un proces de revenire

Isarescu: Leul este intr-un proces de revenire
01.02.2008, 20:02 12

Aparitia unei spirale preturi-salarii reprezinta cel mai mare pericol de care se teme Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. "Exista pericolul ca prin pierderea increderii sa se declanseze revendicari salariale pentru acoperirea cresterilor de preturi. Daca se declanseaza spirala preturi-salarii, va fi foarte greu de contracarat", a declarat Isarescu intr-un interviu pentru TVR.
El considera ca bugetul aprobat pentru 2008 ofera suficiente resurse pentru realizarea proiectelor si a cheltuielilor sociale programate.
"A le depasi, ar fi un lucru iresponsabil. Sunt sigur ca nu se va intampla asa ceva."
Isarescu sustine ca "BNR a iesit la bataie" prin masurile luate pana acum.
El continua sa invinovateasca Ministerul Finantelor pentru avalansa de cheltuieli din decembrie, care ar fi creat "inundatie" de lei pe piata. "Ne-a luat o luna sa absorbim excesul de lichiditate. Am avut o luna mai grea pentru ca magnitudinea avalansei de lichiditati a fost mult mai mare."
Pe de alta parte, Isarescu spune ca "leul a fost afectat de un clar sentiment schimbat in rau al investitorilor privind situatia din Romania." Insa tot Isarescu afirma ca nu crede ca in ultimele sase luni au fost "miscari brutale din partea BNR sau a Guvernului care sa fi determinat schimbarea perceptiei." Asa ca explicatia pentru deprecierea leului revine la criza internationala.
Seful BNR invita publicul sa ia in considerare varful de 3,42 lei pentru un euro atins in 2004, si fata de care leul inca este substantial apreciat.
"Cel mai mult deranjeaza volatilitatea cursului", este de acord Isarescu, dupa ce mai multi oameni de afaceri au acuzat dificultatile pe care le-au generat fluctuatiile de curs din ultima vreme.
"Cursul e determinat de piata, nu de Guvern sau de Banca Nationala. Responsabilitatile trebuie cautate la actorii de pe piata", sustine guvernatorul, care spune apoi ca "BNR, dar si Guvernul pot da un sentiment de siguranta" si ca "evitam sa intervenim pe piata, dar n-am lasat cursul complet liber niciodata."
Ce face BNR acum in privinta cursului? "Incercam sa pastram conditiile pietei intr-o relativa normalitate pentru a nu aparea miscari brutale de curs, pentru a evita o exagerare care tinde sa se produca pe piata. Avem instrumente. Probabil cursul va fluctua intre anumite limite. Oricum este o apreciere sensibila fata de 2004, inclusiv in termeni nominali."
Isarescu afirma ca BNR a reusit asta-vara sa evite "ca aprecierea leului sa se duca spre niveluri aberante".
Nu in ultimul rand, spune ca banca centrala "se bate cu sabii de otel" impotriva inflatiei, chiar daca masurile luate vor fi "resimtite ca restrictii majore".
Cat priveste zvonurile privind eventuala sa intrare in politica, guvernatorul a declarat: "As dori sa tai de la radacina orice discutie pe aceasta tema". El spune ca in 2009 - cand ii expira actualul mandat la BNR - situatia va fi complet diferita de cea din 1999 cand a acceptat sa fie premier.


Guvernatorul dixit:

Leul a intrat intr-un proces de revenire

Cel mai mult deranjeaza volatilitatea cursului

Ne-a luat o luna sa absorbim excesul de lichiditate

Leul a fost afectat de un clar sentiment schimbat in rau al investitorilor

Cursul e determinat de piata, nu de Guvern sau de BNR

BNR, dar si Guvernul pot da un sentiment de siguranta

Mai pacatoasa a fost aprecierea exagerata din vara

Un curs de 3,4-3,5 lei/euro ar fi fost mult mai acceptabil

Avem instrumente. Incercam sa pastram conditiile pietei intr-o relativa normalitate pentru a nu aparea miscari brutale de curs, pentru a evita o exagerare care tinde sa se produca pe piata

Asta-vara am reusit sa evitam ca aprecierea leului sa se duca spre niveluri aberante

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO