Bănci și Asigurări

Isarescu: Marea provocare este cat de eficient folosim banii

Isarescu: Marea provocare este cat de eficient folosim banii

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

22.06.2006, 19:47 27

Banca Nationala considera ca atat timp cat banii rezultati din majorarea deficitului bugetar de la 0,9% la 2,5% din PIB se duc preponderent in proiecte de investitii, presiunea va fi mai mult pe balanta de plati si mai putin pe inflatie.
Majorarea deficitului bugetar prin cresterea cheltuielilor pentru finantarea proiectelor va avea un impact in special pe balanta de plati si mai putin pe inflatie, a declarat guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.
"Orice deficit mai mare bineinteles ca-ti creeaza o problema, o presiune, fie pe balanta de plati, fie pe inflatie. Daca, asa cum a spus ministrul de finante, cea mai mare parte, aproape 90% din banii astia, se duc numai spre proiecte, impactul va fi in special pe balanta de plati, mai putin pe inflatie", a afirmat Isarescu.
Deficitul bugetar prevazut pentru acest an va fi majorat de la 0,9% la 2,5% din PIB in urma unei noi rectificari a bugetului, prin care vor fi alocate fonduri suplimentare in principal pentru infrastructura rutiera, educatie si sanatate, potrivit unor surse din Ministerul Finantelor.
Isarescu a aratat ca problema bancii centrale ramane insa "una grea", toti factorii ducand spre presiuni inflationiste, intr-un moment in care au ramas foarte putine instrumente "sa se bata" cu inflatia.
"Si noi, la banca centrala, cu greu mai putem sa apelam la alte restrictii in domeniul creditului ca sa compensam cheltuieli suplimentare", a mai spus guvernatorul BNR.
In acelasi timp, Isarescu considera ca gradul de indatorare si evolutia PIB ar permite atragerea unor imprumuturi de cateva zeci de miliarde de euro, dar exista pericolul ca sublinierea exclusiva a aspectului financiar sa duca la utilizarea ineficienta a banilor, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Eu prefer sa spun ca intr-o lista de 10 - 15 factori indispensabili pentru a realiza aceste proiecte de infrastructura fizica si umana, banii si resursele financiare sunt aproape pe ultimul loc. Ne trebuie management corect, capacitate tehnica de realizare, capacitate administrativa de a utiliza banii in mod eficient si rapid, coruptie scazuta, birocratie tolerabila, tehnologii moderne, viziune", a afirmat Isarescu.
Oficialul BNR atrage atentia ca marele pericol, cand se subliniaza numai aspectul financiar legat de realizarea unor proiecte indispensabile, "atunci cand spunem sa creasca cu 10 sau 30 de miliarde de euro", il reprezinta o utilizare ineficienta si chiar risipirea banilor.
Presedintele Traian Basescu a afirmat, luni, in discursul tinut la Parlament, ca Romania ar trebui sa adauge la cele 30 de miliarde euro care vor proveni de la Uniunea Europeana o suma echivalenta din credite externe, pentru a sustine proiectele de infrastructura. Seful statului considera ca Romania isi permite sa atraga imprumuturi externe, intrucat gradul de indatorare este la un nivel scazut.
"Raspunsul la intrebarea daca ne permitem este cum vedem cresterea PIB in urmatorii 7 - 8 ani. Daca in anul 2005 PIB a crescut cu peste zece miliarde de euro si vom vedea cum o sa creasca in urmatorii 8 -10 ani, o majorare de 30 de miliarde euro (a datoriei publice - n.r.) mi se pare rezonabila, in masura in care raportul dintre datorie si PIB nu se va deteriora foarte mult", a explicat Isarescu.
El a subliniat ca o tara nu este bogata doar cand are bani, ci atunci cand stie sa-i foloseasca eficient.
"Asta este acum marea provocare: cat de eficient folosim banii si cat de putin ii risipim", a aratat Isarescu.
El sustine in continuare ideea finantarii proiectelor de infrastructura din piata interna, aratand ca resursele importante aflate acum la dispozitia bancilor si sterilizate de BNR pentru limitarea inflatiei duc la costuri mari si lasa neutilizate disponibilitati importante.
"Aceasta pozitie nu inseamna catusi de putin segmentare sau lipsa concurentei externe. Dimpotriva, din moment ce am deschis contul de capital, toate resursele si instrumentele posibile de finantare interne si externe trebuie sa concureze, pentru ca asta inseamna in definitiv libertatea miscarilor de capital care duce la alocarea eficienta a resurselor", a incheiat guvernatorul BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO