Bănci și Asigurări

Isarescu: Nu avem un bubble imobiliar generalizat, dar nici date de piata exacte

Isarescu: Nu avem un bubble imobiliar generalizat, dar nici date de piata exacte

Din ce in ce mai multi bancheri privesc cu prudenta sporita finantarea proiectelor imobiliare, anticipand stagnarea preturilor

09.06.2008, 12:52 38

"Nu cred ca putem vorbi in Romania de un bula speculativa generala. Piata este foarte segmentata, cu variatii mari de preturi intre diferite zone", a declarat Isarescu.
Pe de alta parte, guvernatorul a subliniat ca nu exista inca o sursa care sa ofere date complete si de incredere.
De altfel, BNR se afla in discutii de mai multa vreme cu Uniunea Notarilor Publici pentru a construi un index privind evolutia preturilor pe piata imobiliara. Desi proiectul colaborarii a fost lansat de mai mult timp, inca nu a fost indicat un orizont de timp in care indicele va devenit disponibil.
Datele disponibile la BNR arata o dispersie mare a cererii de credite imobiliare intre Capitala si restul tarii, atat ca numar de finantari, cat si ca valoare medie a unui imprumut. In timp ce in Bucuresti au fost acordate aproape 12.000 de credite imobiliare, cu o valoare medie de putin peste 70.000 de euro, in celelalte judete valoarea medie oscileaza intre 25.000 si 45.000 de euro. Numarul de credite este chiar si sub 2.000. Un sondaj derulat recent printre cei mai mari zece jucatori din sistemul bancar pe zona de creditare arata ca bancherii se asteapta in continuare la cresteri ale preturilor pe domeniul imobiliar, cel putin pe parcursul trimestrului al doilea. Totusi, asteptarile sunt ceva mai temperate decat in perioadele precedente.
In acest context, guvernatorul a subliniat ca expansiunea rapida a creditarii alimenteaza si cresterea rapida a preturilor in sectorul imobiliare. Riscurile presupuse de o asemenea evolutie sunt transferate si catre sectorul financiar, in conditiile in care bancile locale au un apetit ridicat pentru garantiile imobiliare. De altfel, BNR are in vedere sa isi flexibilizeze cadrul de reglementare, in functie de profilul de risc al fiecarei institutii de credit supravegheate.
Opiniile privind evolutia pietei imobiliare sunt insa divergente, inclusiv jucatori din domeniu asteptandu-se la unele ajustari, in timp ce altii vorbesc de o continuare a cresterii preturilor, insa intr-un ritm mai moderat.
Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank (unul dintre cei mai activi jucatori pe domeniul finantarilor pentru proiecte imobiliare), spune de asemenea ca piata locala mai are loc de dezvoltare pana sa ajunga la nivelul celorlalte piete din regiune. Un indicator luat in considerare de Alpha Bank este timpul necesar pentru a ajunge din zonele centrale, cu preturile cele mai mari, pana in zone in care pretul imobilelor coboara la o zecime din valoarea maxima. Din acest punct de vedere, Bucurestiul ramane inca in urma celorlalte capitale din regiune, distanta putand fi parcursa in 30 de minute, fata de 45 de minute, in Budapesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO