Bănci și Asigurări

Israelienii de la Clal investesc 50-70 mil. euro in asigurari si schimba modelul de business

Israelienii de la Clal investesc 50-70 mil. euro in asigurari si schimba modelul de business

Avigdor Kaplan, presedintele grupului Clal: Clientii prefera sa cumpere asigurari de la agenti si brokeri, nu direct de la companie. Vom pastra si vanzarile prin telefon, dar acesta nu va fi un canal de baza. Si in alte tari a durat mult timp pana cand clientii s-au obisnuit cu aceasta modalitate de vanzare.

28.05.2008, 20:49 19

Investitia totala a grupului israelian Clal in compania Clal Asigurari, infiintata la sfarsitul anului 2006, va ajunge la 50-70 de milioane de euro in urmatorii cinci ani, a declarat intr-un interviu acordat Ziarului Financiar presedintele grupului, Avigdor Kaplan. Pana in prezent, israelienii au investit 11 milioane de euro pentru dezvoltarea subsidiarei din Romania.
"Cererea de capital va creste odata cu volumul de business. De asemenea, va fi nevoie de capital pentru dezvoltarea infrastructurii. In urmatorii patru-cinci ani, investitia totala va ajunge la 50-70 de milioane de euro", afirma Kaplan, presedintele celui mai mare grup de asigurari din Israel.
El spune ca obiectivul Clal Asigurari este sa ajunga printre primele zece companii de asigurari generale de pe piata locala, dar ca acest lucru se va intampla in timp. Anul trecut, asiguratorul a inregistrat prime brute subscrise de 1,8 milioane de euro, iar in acest an se asteapta la o dublare a afacerilor.
Pentru a ajunge in top zece, compania se bazeaza pe asigurari auto Casco si de raspundere civila obligatorie, care au cea mai mare pondere in piata locala, si nu ia in considerare ideea unei achizitii.
"Nu ne gandim la achizitie, pentru ca preturile sunt nejustificat de mari. Prefer sa investim acesti bani in compania pe care o avem, decat sa cumparam o alta companie", considera Kaplan.
In schimb, grupul Clal negociaza acum incheierea unui parteneriat cu un investitor strategic la nivelul tarilor din Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania.
"Nu intentionam sa vindem o parte din participatia detinuta la Clal Romania. Grupul cu care vom incheia un parteneriat va intra in actionariatul companiei printr-o majorare de capital", explica seful grupului Clal, fara a dezvalui numele viitorului partener de afaceri.
In urmatorii ani, israelienii intentioneaza sa isi diversifice portofoliul cu mai multe tipuri de produse, in special asigurari de raspundere (a angajatorilor, pentru produse, a managerilor si altele), pe masura ce va aparea cerere pe piata.
"Piata nu este inca suficient de matura pentru aceste produse si pana atunci ne vom dezvolta pe liniile de asigurari obisnuite", spune Kaplan.
El spune ca obiectivul principal al subsidiarei din Romania nu este castigarea cotei de piata, ci profitul.
"Piata se asaza acum si competitia se va muta pe calitatea serviciilor si diversitatea produselor, dar si pretul va ramane un element important. Obiectivul nostru nu este sa vindem ieftin, vom concura pe criterii de calitate si diversitate", a adaugat Valentin Tuca, noul director general al Clal Asigurari.
Recent, grupul israelian a decis sa schimbe modelul de business pe care il practica in Romania. Initial, israelienii si-au inceput activitatea pe piata locala bazandu-se pe vanzarea politelor prin telefon, dar au constatat ca piata nu este inca suficient de dezvoltata pentru a utiliza acest canal de distributie.
"Am constatat ca clientii prefera sa cumpere asigurari de la agenti si brokeri, nu direct de la companie. Vom pastra si vanzarile prin telefon, dar acesta nu va fi un canal de baza. Si in alte tari a durat mult timp pana cand clientii s-au obisnuit cu aceasta modalitate de vanzare", explica seful grupului Clal.
O prioritate in strategia de dezvoltare a Clal Asigurari este vanzarea prin intermediul bancilor. "Am luat decizia de a lucra cu toate canalele de distributie. La inceput, ne-am gandit ca vanzarile directe (prin call-center - n.r.) sunt cea mai buna solutie, dar anul trecut am hotarat sa trecem si la alte modalitati", spune Kaplan.
Odata cu modelul de business, israelienii au schimbat si managementul companiei din Romania. In locul fostului director general, Morgan Zohar, a fost adus la inceputul acestui an Valentin Tuca, fost country manager al Marsh, filiala locala a celui mai mare broker de asigurari din lume. De asemenea, au fost numiti doi noi vicepresedinti si au avut loc schimbari la nivel de middle management, Kaplan spunand ca "managerii locali sunt mai buni".
Dupa consolidarea businessului de asigurari generale, grupul Clal va analiza si posibilitatea intrarii pe segementul asigurarilor de viata, activitate pe care o practica in Israel.
"Acum nu avem niciun plan cu privire la asigurarile de viata, dar este o piata cu un mare potential de dezvoltare, aflata inca intr-un stadiu incipient. Este o activitate mult mai complicata decat asigurarile generale. Vrem sa stabilizam compania de asigurari generale si dupa aceasta ne vom gandi si la asigurari de viata", spune Kaplan.
De asemenea, israelienii intentioneaza sa lanseze asigurari de sanatate suplimentare, adica polite care nu contin serviciile oferite de pachetul de baza al statului.
Grupul Clal mai este prezent in Marea Britanie si Statele Unite ale Americii si are active de 24,8 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO