Bănci și Asigurări

Israelienii de la Leumi mai aduc 65 mil. $ la capital

29.06.2007, 16:01 13

Capitalul social al Bank Leumi va fi majorat cu 65 mil. dolari (49 mil. euro), pana la 100 de milioane de dolari (75 de milioane de euro), ca urmare a extinderii afacerilor pe piata locala, potrivit publicatiei israeliene Globes.
Banca este controlata de Bank Leumi Israel, care detine 99,71% din actiuni. Aportul la capital este mai mare decat suma anuntata anterior, de circa 30 de milioane de euro (40 de milioane de dolari).
Planurile initiale ale israelienilor prevedeau efectuarea unei investitii in subsidiara romaneasca in valoare de 15 milioane de euro (20 de milioane de dolari) in luna iulie, urmata, la jumatatea anului 2008, de o majorare suplimentara de capital cu aceeasi suma.
Leumi a primit in cursul acestei saptamani aprobarea de la Banca Israelului pentru a realiza infuzia de capital.
Prin aceasta decizie, a doua mare institutie de credit din Israel accelereaza planul de afaceri al subsidiarei din Romania, afirma publicatia Globes. Israelienii au intrat pe piata romaneasca in vara anului trecut, cand au preluat de la Kolal BV, companie olandeza, Eurombank, actuala Bank Leumi, cu suma de aproximativ 26 de milioane de euro (34 de milioane de dolari).
Banca a inregistrat in 2006 o pierdere de 5,32 milioane de euro (6,7 milioane de dolari), cu 3,6% mai mult decat in anul anterior. Activele Bank Leumi au crescut anul trecut cu 52%, pana la 177,5 milioane de euro (222,8 milioane de dolari). Institutia de credit a atras anul trecut depozite in valoare de circa 130 de milioane de euro (175,5 milioane de dolari) si a acordat imprumuturi de circa 78 de milioane de euro (105 milioane de dolari).
La sfarsitul anului trecut, Bank Leumi avea o retea teritoriala formata din 35 de unitati.
Grupul nu a publicat detaliat si pentru filiala locala rezultatele pe primul trimestru al anului. In vara trecuta, cand au preluat banca, israelienii au aratat ca primul an va fi dedicat reorganizarii, urmand ca ulterior sa se treaca la o dezvoltare sustinuta.
Pentru anul in curs, banca si-a planificat intrarea pe piata pensiilor private, introducerea serviciilor de private banking si oferirea mai multor tipuri de asigurari.Pe sectorul de private banking, banca intentioneaza sa ofere clientilor cu venituri peste medie produse derivate de tip swap, futures sau option pe valute.
In Israel, Bank Leumi este a doua institutie de credit de pe piata. In primul trimestru al acestui an, banca a raportat un profit net de 168 de milioane de euro (226,4 milioane dolari), in scadere cu 17,5% fata de perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO