Bănci și Asigurări

Israelienii de la Leumi mizeaza pe un profit de 2,5 mil. euro

28.03.2008, 15:20 17

Bank Leumi, filiala locala a unuia din grupurile financiare israeliene de top, vizeaza anul acesta un profit net de circa 4 milioane de dolari (2,5 milioane de euro), dupa ce a reusit sa iasa de pe pierderi in 2007.
Israelienii au intrat pe piata locala in 2006, cand au preluat un jucator de mici dimensiuni, Eurom Bank, printr-o tranzactie de 34 de milioane de dolari.
Banca a terminat 2007 cu un castig net de aproape jumatate de milion de dolari, depasind astfel planul care prevedea doar atingerea pragului de rentabilitate, in conditiile in care anul trecut a fost unul de tranzitie. "Retail-ul ramane si anul acesta principala destinatie a finantarilor noastre, dar cu o dinamica mai mica decat pe zona de comercial", spune Laurentiu Mitrache, directorul general al bancii.
Leumi a incheiat anul trecut cu active de circa 300 de milioane de dolari (200 de milioane de euro). Pana la sfarsitul acestui an, soldul ar trebui sa urce la 400 de milioane de dolari, respectiv cu ceva mai mult de 30%.
Mitrache spune ca cea mai mare parte a afacerilor bancii sunt reprezentate de finantarile in domeniul de real estate, unde banca lucreaza cu clienti israelieni. "Intre 40% si 50% din volumul de finantari pe real estate sunt acordate in colaborare cu banca-mama sau sunt trecute in registrele acesteia." La fel ca majoritatea bancilor cu actionariat strain, Leumi externalizeaza expunerile mari pe domeniul corporate, pentru a evita costurile impuse de reglementarile BNR privind rezervele minime obligatorii.
In aceste conditii, retail-ul are cea mai mare pondere in bilantul local al Leumi, fara sa depaseasca insa 50%. Restul este reprezentat de finantarile pentru firmele mici si mijlocii, de clientela de corporate si de finantarile de proiecte in real estate inregistrate local. Totusi, Mitrache spune ca in circa doi ani sectorul comercial ar trebui sa devina majoritar.
In alta ordine de idei, Bank Leumi Romania se pregateste sa faca un prim pas pe pietele straine. Banca va inaugura o sucursala la Sofia, in baza pasaportului financiar european.
Leumi a facut toti pasii necesari si asteapta avizul favorabil din partea BNR, care urmeaza sa transmita notificarea si Bancii Centrale a Bulgariei. Leumi a trimis deja o echipa la Sofia, pentru a prospecta piata. "Investitia in aceasta sucursala este minima, practic este comparabila cu cheltuiala necesara pentru deschiderea unei locatii in Romania, intrucat la Sofia preturile sunt ceva mai mici", mai spune Mitrache.
In prezent, Leumi are in portofoliu circa 35.000 de clienti. Mitrache spune ca si portofoliul a trecut printr-o restructurare, clientii inactivi fiind eliminati.
Banca opereaza o retea de 38 de unitati, iar in urmatoarele doua luni vor fi inaugurate inca trei locatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO