Bănci și Asigurări

Italo-Romena a exportat credite de 80 mil. euro

Italo-Romena a exportat credite de 80 mil. euro

Athos Varusio, directorul general al bancii Italo Romena: In continuare, creditele de mare valoare in valuta sunt acordate din Italia, pentru a ne mentine in plafonul impus de BNR.

20.09.2006, 18:31 26

Banca Italo-Romena, sucursala a grupului Veneto Banca, a "exportat" pana in prezent credite in valuta catre banca-mama de 80 de milioane de euro, dupa ce BNR a plafonat in toamna trecuta finantarile in devize, a declarat ieri Athos Varusio, directorul general al institutiei.
"In continuare, creditele de mare valoare in valuta sunt acordate din Italia, pentru a ne mentine in plafonul impus de BNR. Asteptam ca autoritatea monetara sa renunte la aceasta reglementare", a spus Varusio.
La inceputul acestei luni, Italo-Romena si-a majorat capitalurile proprii cu 40 de milioane de euro, pana la 65 de milioane de euro. Varusio a explicat ca majorarea a fost operata tocmai pentru a permite dezvoltarea afacerilor sub reglementarile BNR, dar si pentru a acoperi nevoile de trezorerie.
Banca Italo-Romena este detinuta din anul 2000 de grupul financiar italian Veneto Banca, cu sediul central la Treviso.
Mai multi jucatori din sistem, precum Raiffeisen, HVB si Bancpost, au recurs la "exportul" de credite in valuta catre bancile-mama, dupa ce BNR a introdus reglementarile din toamna trecuta. Astfel, valoarea totala a creditelor care au iesit din jurisdictia BNR este estimata la circa trei miliarde de euro.
In acelasi timp, multe banci care depaseau deja plafonul introdus de BNR au optat si pentru majorari de capital, astfel incat sa poata sa continue activitatea de creditare in valuta. De altfel, dupa o incetinire semnificativa in toamna trecuta si in primavara lui 2006, creditul in valuta a reinceput sa inregistreze cresteri sustinute in ultimele luni, iar aceasta fara macar ca statistica BNR sa inregistreze si creditele externalizate.
Banca Italo-Romena a obtinut in primele opt luni ale acestui an un profit net de 5,3 mil. euro si tineste sa depaseasca 7 mil. euro, pana la sfarsiutul anului. In 2005, banca a obtinut un profit de 6 mil. euro.
Banca avea la sfarsitul lui august in sold credite acordate de 340 de mil. de euro, in crestere cu 31% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Ma astept ca pana la sfarsitul anului soldul creditelor sa urce la 370 mil. euro, conditie in care activele totale vor ajunge la 550 mil. euro, fata de 506 milioane in prezent", a spus Varusio. In aceste conditii, cresterea activelor decembrie 2006 la decembrie 2005 ar fi de 48%. Pana la sfarsitul anului, depozitele atrase de la clienti ar trebui sa urce la 207 milioane de euro, fata de 199 de milioane in iunie.
Banca are in prezent un portofoliu de 20.000 de clienti, majoritatea fiind persoane fizice. In ceea ce priveste volumele, clientii corporativi - majoritatea italieni, genereaza aproximativ 90% din afacerile bancii.
Italo-Romena a deschis recent doua unitati, ajungand astfel la o retea teritoriala de noua sucursale. In perioada urmatoare vor mai fi deschise inca trei, la Alba-Iulia, Iasi si Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO