Bănci și Asigurări

Jucatorii straini sunt in expectativa, iar euro ramane sub 3,2 lei

Jucatorii straini sunt in expectativa, iar euro ramane sub 3,2 lei

Click pentru imaginea marita

14.08.2007, 18:01 17

Cotatiile s-au stabilizat pe piata de la Bucuresti sub nivelul de 3,2 lei pentru un euro, in conditiile in care majoritatea jucatorilor au fost in expectativa.
BNR a calculat un curs de 3,1944 lei, cu 0,54 bani peste nivelul precedent. Acesta este cel mai ridicat nivel atins de euro din 21 iunie. Dolarul a castigat ieri 1,19 bani, urcand la 2,3405 lei, dupa ce a inregistrat aprecieri si pe pietele internationale in fata euro.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 3,1940/3,1980 lei pentru un euro, usor sub nivelul inchiderii de vineri. Cotatiile au coborat usor in prima parte a zilei, spre 3,1920 lei pentru un euro, dupa care s-au stabilizat in jurul nivelului de 3,1950 lei. La sfarsitul zilei euro a coborat usor, la 3,19 lei. "Cotatiile au fost stabile ieri, pe o piata calma", a comentat un dealer.
In a doua parte a sedintei de tranzactionare de vinerea trecuta, euro urcase pana la 3,2150 lei, pe fondul unor cumparari masive de valuta efectuate de nerezidentii care isi inchideau pozitiile. La inchiderea pietei, tensiunea s-a atenuat usor, euro fiind cotat la 3,2 lei. Analistii nu excludeau o crestere in continuare a cotatiilor, chiar spre 3,3 lei, in cazul in care turbulentele de pe pietele internationale s-ar fi accentuat.
Banca Centrala Europeana (BCE) a acordat si ieri imprumuturi "de urgenta" marilor banci, pentru a atenua presiunea pe lichiditati de pe pietele financiare. La sfarsitul saptamanii trecute, bancile centrale din mai multe state asiatice, Canada, Australia, Statele Unite si BCE au injectat lichiditati totalizand 300 de miliarde de dolari pe pietele monetare pentru evita o criza financiara.
Pe piata monetara locala BNR continua sa sterilizeze excesul de lei. Banca centrala a atras ieri depozite pe doua saptamani in valoare de aproape 2 miliarde de lei, la o dobanda medie de 6,66% pe an, in timp ce maxima acceptata a fost de 7% pe an. Dobanzile pe termen scurt s-au apropiat de 7%, nivelul dobanzii de politica monetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO