Bănci și Asigurări

Jumătate din cererile de credite sunt refinanţări

Autor: Liviu Chiru

07.03.2011, 23:49 42

Peste jumătate din cererea de credite vine de la clienţi carecaută doar să îşi refinanţeze datoriile mai vechi, spune ElizaErhan, director dezvoltare produse retail la Millennium Bank, unjucător care încearcă să îşi facă loc pe piaţa de retail.

"În prezent, cei care au credite ipotecare îşi reevalueazăcosturile şi cei mai mulţi dintre ei decid că este mai eficient

să-şi refinanţeze datoriile. Aproximativ 50% din aplicaţiile decredite ipotecare pe care le-am înregistrat în ultimul trimestrudin 2010 au fost de credite pentru refinanţare", a spune Erhan.

În aceste condiţii, Millennium a reluat recent promovareacreditelor garantate cu ipotecă, mesajul central al campaniei fiindposibilitatea de reducere a cheltuielilor lunare cu ratele lacredit prin refinanţarea cu un împrumut mai ieftin. Astfel decampanii derulează în prezent şi grecii de la Bancpost şi AlphaBank.

Portughezii de la Millennium intră în luptă cu un grad mare definanţare - până la 90% din valoarea imobilului adus în garanţie.Datele BNR arată că, pe medie, raportul dintre valoarea credituluişi valoarea imobilului cu care se garantează este de circa 70% înportofoliile băncilor. Totuşi, valoarea de piaţă a imobilelor afost în continuă scădere în ultimii doi ani, în timp ce rambursareacreditelor s-a făcut în paşi mici, astfel că raportul a crescut.Millennium a suspendat până în iunie comisionul de analiză dosar,iar dobânda se calculează în funcţie de indicatorul Euribor plus omarjă pornind de la 5% pe an.

În timp ce portughezii de la Millennium caută clienţi cu crediteipotecare pentru a îi refinanţa, grecii extind pariul. Alpha Bankle propune clienţilor să comaseze toate ratele - de la împrumuturiipotecare la consum şi carduri de credit - într-un singur împrumut,de valoare mai mare, pe termen lung. În acest fel rata lunarăscade, însă clientul poate avea surpriza ca, la sfârşitulcontractului, să fi plătit de fapt mai mult, pentru că ratele s-auîntins pe o perioadă mai mare. Bancpost şi-a structurat oferta,promovând ca alternative de refinanţare atât creditele fărăipotecă, cât şi pe cele garantate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO