Bănci și Asigurări

KPMG: Raportul ASF indică la Astra un deficit mai mare pentru că a luat în calcul norme suplimentare

KPMG: Raportul ASF indică la Astra un deficit mai mare...

Autor: Marius Oncu

16.07.2015, 11:28 399

ASF a publicat miercuri seara un raport în care sunt evaluate activele şi pasivele a 13 companii de asigurare (Balance Sheet Review - BSR), care reprezintă peste 80% din piaţa de profil. La nivel agregat, cele 13 societăţi au capitaluri proprii negative după ajustări de aproape 5,2 milioane lei, se arată în raport, pentru care au fost utilizate situaţiile financiare existente la 30 iunie 2014.

Pentru Astra, raportul întocmit pentru ASF a relevat însă un deficit de capital de 1,003 miliarde de lei. De asemenea, alte trei companii au nevoie de capital, respectiv Euroins - 553,48 milioane lei, Carpatica - 410,29 milioane lei şi EximAsig - 2,67 milioane lei.

Diferenţa de aproximativ 130 milioane de lei dintre deficitul de capitaluri proprii indicat de raportul ASF şi necesarul de 871 milioane de lei determinat de societate reazultă din calculul suplimentar al rezervei de riscuri neexpirate faţă de prevederile reglementărilor în vigoare, notează KPMG.

"Rezultatele evaluării independente confirmă robusteţea datelor financiare publicate de Astra şi auditate de auditorul statutar, indicând un deficit de capitaluri proprii conform Solvency I similar cu cel deja comunicat de Societate în situaţiile financiare la 31 decembrie 2014. Astfel, raportul publicat de ASF indică un deficit de capitaluri proprii de 1.003 milioane lei, faţă de 871 milioane lei conform situaţiilor financiare auditate la 31 decembrie 2014, diferenţa provenind în principal din rezerva de riscuri neexpirate calculată în cadrul exerciţiului BSR suplimentar faţă de prevederile reglementărilor în vigoare. Legislaţia europeană prevede măsuri tranzitorii pentru îndeplinirea graduală a noilor cerinţe de capital conform Solvency II, astfel încât estimăm că intrarea în vigoare a noului regim prudenţial de la 1 ianuarie 2016 nu este de natură să afecteze planul de redresare al Astra. Ulterior, este de aşteptat ca societatea să îşi poată ajusta politicile de subscriere, programele de reasigurare şi modelele interne de gestiune a riscurilor astfel încât să optimizeze cerinţele de capital aplicabile. Aceste aspecte urmează să fie discutate şi confirmate cu Autoritatea de Supraveghere în perioada imediat următoare", au declarat reprezentanţii KPMG Advisory, administratorul special al Astra.

Evaluarea indică o cerinţă de capital de solvabilitate conform regulilor Solvency II de 2,64 miliarde lei la 30 iunie 2014 pentru Astra.

"Societatea a făcut paşi importanţi în vederea alinierii la rigorile regimului de prudenţialitate Solvency II, printre aceştia numărându-se şi eliminarea unei concentrări semnificative a expunerii la riscul de terorism, în valoare de 2,4 miliarde lei. De asemenea, am luat măsuri în sensul consolidării şi extinderii programului de reasigurare prin reducerea limitei de reţinere proprie şi prin plasarea riscurilor la reasigurători cu rating cel puţin A- acordat de agenţii de rating reputabile. Astfel, la 31 decembrie 2014 cerinţa de capital de solvabilitate conform Solvency II estimată de societate este de circa 300 milioane lei, indicând nivelul la care ar trebui să se situeze fondurile proprii ale societăţii conform noilor cerinţe prudenţiale având în vedere profilul de risc actual. Acesta corespunde unui necesar de fonduri proprii de până la 1,1 miliarde lei, similar cu necesarul determinat conform Solvency I şi avut în vedere în cadrul planului de redresare", au mai declarat reprezentanţii KPMG.

În prezent, administratorul special al Astra derulează a doua etapă de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare, adresată atât acţionarilor existenţi cât şi altor investitori instituţionali, pentru suma de 425 milioane lei.

Prima etapă de majorare a capitalului, adresată numai acţionarilor existenţi, s-a încheiat în octombrie 2014 cu un aport de 65 milioane lei. Conform reprezentanţilor administratorului special, în prezent se derulează negocieri cu o serie de investitori strategici interesaţi în procesul de majorare a capitalului social al Astra, rezultatele acestor negocieri urmând să fie cunoscute la încheierea operaţiunii de majorare a capitalului aflată în curs de desfăşurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO