Bănci și Asigurări

La economisire, castiga teren certificatele de depozit

30.11.2004, 00:00 18



Plasamentele in certificate de depozit in vlauta au devenit tot mai cautate de catre populatie. Sumele astfel plasate au crescut de la inceputul anului cu peste 32%.



Economiile plasate in certificate de depozit in valuta totalizau la sfarsitul lunii octombire 137 milioane de euro, in crestere cu 1% fata de luna precedenta. Acestea reprezinta echivalentul a 7% din depozitele la termen in valuta.



Economiile populatiei pastrate sub forma de certificate de depozit in lei totalizau, la sfarsitul lunii octombrie, 333 de milioane de euro. Comparativ cu sfarsitul lunii septembrie, soldul acestora marcheza o usoara scadere, de aproape 1%. Fata de inceputul anului, sumele plasate de populatie in aceste instrumente au inregistrat o crestere nominala de peste 14%.



Agentii economici au un apetit mult mai redus pentru aceasta forma de economisire. Certificatele in lei detinute de persoane juridice totalizau la sfarsitul lui octombrie 144 de milioane de euro, in crestere cu aproape 6% fata de luna anterioara. Plasamentele in vlauta totalizau numai 16,4 milioane de euro, in crestere cu 4% comparativ cu luna precedenta. Ritmurile mai mari de crestere sunt influientate insa de baza redusa de comparatie.



Certificatele de depozit sunt un produs de economisire tot mai cautat de clientii bancilor, acestea aducand o dobanda fixa, ceea ce garanteaza un randament mai bun al plasamentelor. Emis in mai multe variante - nominativ, cu discount sau cu parola, certificatul de depozit este un titlu de credit pe termen, emis de banca, si atesta depunerea unei sume de bani pe baza caruia, la scadenta, se poate incasa atat suma depusa cat si dobanda aferenta. De asemenea, instrumentul intra in categoria produselor garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO