Bănci și Asigurări

Lazea, BNR: Suma plătită de România este un preţ care trebuie plătit. Nu poţi să ai mese gratuite

Lazea, BNR: Suma plătită de România este un preţ care trebuie plătit. Nu poţi să ai mese gratuite

Foto: Silviu Matei

Autor: Mihaela Claudia Medrega

09.12.2011, 14:21 555

România va contribui cu o "câtime" mică la Fondul Monetar Internaţional, suma fiind un preţ care trebuie plătit pentru că de acum încolo trebuie să ne obişnuim că "beneficiile vin la pachet şi cu preţul", potrivit lui Valentin Lazea, economistul-şef al BNR.

Printre măsurile convenite joi seară, la summit-ul UE de la Bruxelles, se numără suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de către statele UE, prin împrumuturi bilaterale.

"Suma este un preţ care trebuie plătit pentru că de acum încolo trebuie să ne obişnuim că beneficiile vin la pachet şi cu preţul. Ca să ai beneficii, trebuie să plăteşti în contrapartidă. Până la această dată, Fondul avea disponibil 285 mld. de euro, bani buni de împrumutat. Cred că decizia creşte capacitatea de împrumut a FMI. Fondul va avea şi capacitate de multiplicare mai mare. El poate să împrumute şi de la guverne terţe bani şi să-i împrumute la cei care au nevoie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO