Bănci și Asigurări

LeasePlan: Leasingul operational va creste cu 25%

LeasePlan: Leasingul operational va creste cu 25%

Bogdan Apahidean , directorul general al LeasePlan

20.07.2009, 19:14 68

LeasePlan, companie de leasing operational detinuta de producatorul auto Volkswagen, si-a dublat in ultimele opt luni flota de administrare din Romania ajungand la 2.000 de autovehicule, dintre care cele aflate in proprietate au o valoare de 16,5 mil. euro.

"Pentru sfarsitul anului estimam o continuare a cresterii la 2.500 de autovehicule aflate in administrare, o majorare a activelor la 20 mil. euro si o cifra de afaceri de aproximativ 10 mil. euro", a declarat Bogdan Apahidean, director general LeasePlan Romania.

In ciuda scaderii abrupte de 60% a pietei auto si a celei de leasing financiar cu 75%, leasingul operational ar putea creste anul acesta cu 25%, ajungand la o valoare totala de 25.000 de autovehicule in administrare, potrivit reprezentantilor LeasePlan.

"Evolutia va avea loc in conditiile in care rata de penetrare a produselor de acest tip este inca redusa - aproximativ 4% din piata de leasing, dar mai ales ca urmare a faptului ca reprezinta o solutie optima pe timp de criza. Principalul avantaj al leasingului operational il constituie reducerea semnificativa a cheltuielilor pentru detinatorii de parcuri auto, prin externalizarea gestiunii flotei catre o firma specializata".

 

Statul intarzie rambursarile de TVA

Pe langa pierderile cauzate de diferentele de curs valutar, una dintre problemele cu care LeasePlan se confrunta in continuare este intarzierea rambursarii de TVA.

"Suma de peste 2,5 milioane de euro pe care statul trebuie sa ne-o ramburseze si din care de curand am recuperat 1,5 milioane euro ne-a afectat si ne afecteaza in continuare activitatea, fiind necesara acoperirea acesteia din credite suplimentare", a mai precizat Apahidean.

Filiala din Romania a celei mai mari companii de leasing operational la nivel european si pe locul doi mondial - cu birouri in 30 de tari, a fost deschisa in septembrie 2007 si are in portofoliul curent clienti precum Metro, BCR, IBM, Siemens, Bancpost, ING Asigurari de Viata, Colgate-Palmolive.

Pe piata locala de leasing operational cei mai mari jucatori sunt Sixt New Kopel, care a preluat dealerul de masini second-hand AAA Auto - care estimeaza pentru acest an afaceri de 18 mil. euro si o flota de 8.500 de automobile - si ALD Automotive, societatea de leasing operational a grupului francez Societe Generale, care are 209 clienti si o flota de 5.000 de masini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO