Bănci și Asigurări

Leasingul pentru persoane fizice este blocat de o lună

Leasingul pentru persoane fizice este blocat de o lună
29.07.2010, 23:10 48

Persoanele fizice care intenţionează să îşi cumpere maşină înleasing în această perioadă trebuie să mai aştepte, în condiţiileîn care majoritatea firmelor de leasing au blocat finanţareaclienţilor individuali de la sfârşitul lunii iunie, după intrareaîn vigoare a unei ordonanţe cu noi reglementări privindcreditele.
Ordonanţa nr. 50/2010 privind contractele de credit pentruconsumatori, care se aplică de la data de 21 iunie, a adus noireguli de transparenţă pentru bănci, firme de leasing şi companiide credite de consum. Noile reglementări presupun, printre altele,schimbarea contractelor pentru clienţii noi, care trebuie scrise cufont Times New Roman şi mărime a caracterelor de minimum 10,eliminarea comisionului de rambursare anticipată, furnizarea deinformaţii complete clientului referitoare la credit (în specialtoate costurile) cu 15 zile înainte de semnarea contractului şialtele.
"Contractele trebuie să fie în concordanţă cu noua ordonanţă, nu lepoţi face de pe o zi pe alta. Acesta este motivul pentru care unelesocietăţi au stopat finanţările pentru persoane fizice pentru olună, două sau trei, până reuşesc să se adapteze. În România,legislaţia este adoptată fără a oferi un termen tranzitoriu", adeclarat Adriana Ahciarliu, secretarul general al AsociaţieiSocietăţilor Financiare (ALB), care reuneşte companii de leasing şide credite de consum.
Principala problemă, spun firmele de leasing, este faptul cătrebuie să facă schimbări în sistemele informatice cu carelucrează. Pentru a face o comparaţie, băncile s-au adaptat mult mairepede la noile reglementări decât companiile de leasing. Diferenţadintre bănci şi leasing stă însă în faptul că în primul cazcontractele se referă numai la credite, dar în al doilea cazacestea cuprind şi bunurile finanţate, care pe toată perioada dederulare a contractului se află în proprietatea firmei de leasing(clientul este doar utilizator).
"Din cauza faptului că s-au schimbat reglementările suntem momentanblocaţi, dar urmează să reluăm cât mai repede finanţareapersoanelor fizice. Durează mai mult deoarece trebuie să adaptămsistemele IT", susţine Răzvan Diaconescu, directorul general alImpuls Leasing.
La nivelul întregii pieţe de leasing, finanţările pentru persoanefizice reprezintă sub 10% din total. Piaţa de leasing a scăzut anultrecut puternic, cu peste 70%, coborând la 1,3 mld. euro.
Şi dealerii auto afirmă că în acest moment nu le pot vinde maşinicu finanţare în leasing clienţilor individuali.
"La persoane fizice leasingul este blocat de aproximativ o lună.Cred că de săptămâna viitoare va reîncepe", afirmă un dealer Mazdadin Bucureşti.
Un alt dealer auto spune că, deşi nu funcţionează leasingul, înaceastă perioadă există mai multe oferte bune pentru contractareaunui credit auto.
"Leasingul este oprit acum, dar există oferte foarte bune pe parteade credit. Dobânzile au mai scăzut, iar avantajele sunt că nuplăteşti asigurare RCA la preţ de persoană juridică (aşa cum seîntâmplă la leasing - n. red.), maşina este înmatriculată din startpe numele clientului, nu ai nevoie de împuterniciri dacă pleci dinţară şi nici nu trebuie să radiezi maşina din circulaţie lasfârşitul contractului pentru a o reînmatricula pe numele tău, ceeace presupune costuri", explică un dealer Opel din Capitală.
În primele trei luni din acest an piaţa de leasing a înregistrat oscădere de 32% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, până la242,7 mil. euro. Aproape 60% din piaţă este reprezentată deleasingul auto, care s-a redus cu 36% în primul trimestru, până la141,5 mil. euro, arată datele ALB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO