Bănci și Asigurări

Leii sunt mai scumpi: băncile se împrumută la cea mai mare dobândă din ultimele patru luni

Leii sunt mai scumpi: băncile se împrumută la cea mai...

Autor: Ciprian Botea

11.09.2014, 00:08 1023

Robor la 3 luni, indicatorul utilizat de bănci ca referinţă pentru costul creditelor  de retail în lei, a crescut cu o jumătate de punct procentual (respectiv cu 25% din valoarea iniţială) într-o singură săptămână din cauza evaporării subite a unei părţi din lichiditatea sistemului bancar. Indicatorul a ajuns ieri la 2,8% pe an, un maxim al ultimelor patru luni.

„A fost o presiune pe lichiditate pe termen scurt, lucru reflectat de faptul că ratele pe termen scurt sunt peste cele la trei luni (Robor la o zi este la 3,6% pe an - n. red.). Ar trebui să fie o chestiune temporară, mai ales că Ministerul de Finanţe efectuează de regulă plăţi în această perioadă a lunii, ceea ce va conduce la creşterea lichidităţii din piaţă“, afirmă Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac.

El spune totuşi că în situaţia în care presiunea pe lichiditate va continua, este posibil ca BNR să organizeze luni o operaţiune repo.

Prin operaţiunile repo, BNR acordă băncilor comerciale lichiditate pe termen de o săptămână, respectivele finanţări fiind garantate cu titluri de stat. Banca centrală percepe o dobândă de 3,25% pe an la repo, sub nivelul actual al pieţei interbancare – de peste 3,5% pe an. Ultima operaţiune repo a fost organizată în aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO