Bănci și Asigurări

Leul a ajuns la maximul ultimelor opt luni

Leul a ajuns la maximul ultimelor opt luni

Autor: Ciprian Botea

04.01.2013, 00:05 1189

Leul a câştigat peste un ban în faţa monedei europene în prima zi bancară din acest an, banca centrală afişând ieri un curs de schimb oficial de 4,4153 lei/euro, adică minimul ultimelor opt luni. Cursul nu mai atinsese un nivel atât de scăzut de la începutul lunii mai 2012.

Aprecierea monedei naţionale se datorează cererii ridicate de lei din partea jucătorilor străini al căror apetit pentru titlurile de stat locale a revenit în ultimele săptămâni. Pe pieţele interna­ţionale leul a atins un maxim de 4,4 unităţi/euro miercuri pentru ca ulterior cotaţiile să revină spre 4,415 lei/euro.

"Credem că potenţiala cerere comercială de valută va împiedica orice apreciere semnificativă a leului, aşa cum s-a întâmplat şi la sfârşitul lui 2012. Iar cu optimismul recent din pieţele internaţionale uşor mai atenuat, vedem moneda locală rămânând mai depreciată de 4,4 unităţi/euro pentru moment, cu şanse reduse pentru mişcări largi", potrivit unui raport al analiştilor ING.

Leul s-a apreciat cu peste 2,5% în faţa monedei europene în ultima lună pe fondul sentimentului pozitiv al investitorilor străini generat de stabilizarea situaţiei de pe scena politică. Aceştia au cumpărat lei pentru a-i plasa în titluri de stat, situaţie reflectată de cererea ridicată pentru obligaţiunile şi titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor la sfârşitul anului trecut.

Din trimestrul al doilea al acestui an România va fi inclusă de grupul britanic Barclays în indicele de referinţă care mo­nitorizează obligaţiunile suverane emi­se pe pieţele emergente în monedă lo­cală, aşteptările fiind ca în urma acestui demers interesul investitorilor stră­ini să crească. Ministerul Finanţelor poar­tă discuţii şi cu JP Morgan privind includerea titlurilor româneşti într-un indice al gigantului american.

Creşterea apetitului pentru titluri de stat va conduce inclusiv la creşterea cererii de lei şi la aprecierea monedei naţionale în faţa euro. Totuşi, analiştii se aşteaptă ca leul să nu se aprecieze prea mult, existând posibilitatea ca BNR să intervină pe piaţă pentru a evita o volatilitate prea mare a cursului în viitor în eventualitatea în care sentimentul investitorilor străini s-ar deteriora şi aceştia ar decide să renunţe la plasamentele în lei pe care le deţin.

Impactul negativ asupra leului al deteriorării sentimentului investitorilor străini a fost observat în vara anului trecut, când cursul a urcat la un maxim de 4,65 lei/euro după ce străinii au decis să renunţe la titlurile de stat denominate în lei, ceea ce a condus la o cerere ridicată de euro pe piaţa valutară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO