Bănci și Asigurări

Leul, a doua zi consecutiva de apreciere

13.10.2005, 19:17 11

Leul s-a intarit ieri fata de euro, pentru a doua zi consecutiv, dupa ce pe piata cererea de valuta s-a diminuat.

Banca Nationala a calculat un curs de 3,5906 lei pentru un euro, cu 0,0050 unitati mai putin decat in ziua precedenta.

Dolarul a continuat sa castige teren in fata leului, pentru a treia zi consecutiv, dupa ce a marcat noi aprecieri si pe pietele internationale. BNR a calculat un curs de 2,9935 lei pentru un dolar, cu 0,0079 mai mult decat cotatia anterioara.

Dealerii spun ca piata nu are inca o directie clara, jucatorii ezitand sa vanda valuta agresiv de teama unei interventii a bancii centrale, care ar putea sa apere un anumit nivel, sau a unor noi cumparari comerciale.

Piata s-a deschis ieri in cotatii de 3,5950/3,6 lei pentru un euro. Pe parcursul unei sedinte de tranzactionare calme, euro a oscilat intr-o banda ingusta. Piata s-a inchis in cotatii de 3,5900/3,5950 lei pentru un euro.

"Sedinta de ieri a fost linistita, cotatiile osciland in jurul nivelului de 3,59 lei pentru un euro, fara sa aiba insa o directie clara. Desi au fost unele ordine de cumparare, acestea au fost acoperite usor. In acest moment euro poate sa mai creasca, dar este posibil si un regres agresiv", a comentat un dealer.

Piata a inregistrat marti un deficit de 40 mil. euro, dupa ce vanzarile de valuta catre clienti au totalizat 240 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a scazut insa pana la 154 de milioane de euro.

Dealerii spun ca investitorii straini evita sa vanda valuta in aceste cotatii, datorita riscului ca euro sa creasca. Pe de alta parte, daca se consolideaza o tendinta descendenta, ar putea sa apara din nou vanzari insemnate de valuta.

Pe pietele internationale cotatiile au oscilat ieri in jurul nivelului de 1,2015 dolari pentru un euro, in conditiile in care solutionarea crizei politice din Germania nu pare sa aduca avantaje pentru moneda europeana.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi oscileaza in continuare intre 0,5% si 2% pe an. Jucatorii asteapta astazi rezultatele licitatiei organizate de BNR pentru vanzarea de certificate de depozit la trei luni, dupa ce ieri banca centrala a anuntat ca doreste sa atraga 4 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), mai mult decat sumele ajunse la scadenta. Dealerii se asteapta la noi scaderi ale dobaznilor la aceasta licitatie, sub nivelul de 6,6% pe an din septembrie. Aceasta ar presupune insa ca jucatorii sa mizeze pe mentinerea conditiilor actuale din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO