Bănci și Asigurări

Leul a incheiat saptamana mai puternic

06.09.2004, 00:00 10

Euro a continuat sa se deprecieze usor si vineri, fiind evaluat de Banca Nationala la 40.912 lei, cu 19 unitati mai putin decat cotatia precedenta.
Cursul leu/dolar a inregistrat vineri prima crestere de la inceputul saptamanii. Astfel, dolarul a fost evaluat vineri la 33.627 de lei, cu 4 unitati mai mult decat cotatia precedenta.
Comparativ cu inceputul saptamanii, ambele valute au consemnat deprecieri fata de leu. Astfel, euro a incheiat saptamana mai slab cu 57 de lei, iar dolarul a pierdut in acest interval 381 de unitati la cotatie, dupa ce luni depasise pragul de 34.000 de lei.
Saptamana trecuta a consemnat aparitia, dupa o lunga absenta, a deficitelor de valuta din relatiile cu clientii pe piata valutara. Astfel, cumpararile de valuta de la clienti au coborat in intervalul 26 august - 2 septembrie pana la 67 de milioane de euro (medie zilnica), in timp ce vanzarile bancilor catre acestia au crescut la 76 de milioane de euro. Totodata, volumul operatiunilor inbterbancare a inregistrat o scadere sensibila , pana la 90 de milioane de euro (medie zilnica). Nivelul redus a fost consemnat pe fondul diminuarii cumpararilor de valuta ale bancii centrale, care nu a fost nevoita sa absoarba excedentul din piata. Volumul cumpararilor de valuta de la clienti a coborat joia trecuta pana la 45 de milioane de euro, in timp ce vanzarile bancilor catre acestia au totalizat 64 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a scazut astfel pana la 58 de milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat joi pe piata a fost de numai 122 de milioane de euro, sub media ultimei saptamani. Cotatiile au mentinut trendul de scadere chiar si in aceste conditii, excedentul de valuta care inca se mentine pe piata corectand, desi mai lent, aprecierile leului.
Aprecierea usoara a dolarului fata de leu in ultima zi a saptamanii trecute a fost alimentata de scaderea cursului euro/dolar pe pietele internationale. Astfel, cursul a coborat sensibil la sfarsitul saptamanii trecute de la 1,2160 dolari/euro pana la 1,2060 dolari/euro. Aprecierea dolarului a fost determinata de publicarea unor date care indicau o noua crestere a ritmului de creere de noi locuri de munca in economia americana. Astfel, in luna august au fost create 144.000 de noi locuri de munca, dupa ce in lunile precedenta ritmul de crestere coborase mult sub asteptarile analistilor.
Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 17% si 19% pe an. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO