Bănci și Asigurări

Leul acumuleaza potential de apreciere

24.03.2005, 00:00 25


Euro a inregistrat ieri o depreciere sensibila, pierzand 293 de lei, pana la un curs de 36.201 lei, pe fondul unei piete mai lichide.


Dolarul a continuat insa sa se aprecieze, pentru a noua zi consecutiv. Banca Nationala a calculat un curs de 27.748 de lei pentru un dolar, cu 53 de lei mai mult decat cotatia precedenta.


Piata valutara interbacara s-a deschis ieri in cotatii de 36.300/36.400 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactioanre jucatorii au cumparat valuta, cotatiile depasind usor 36.500 de lei pentru un euro. Ulterior au aparut in piata ordine de vanzare substantiale, care au determinat scaderea cotatiilor pana la 36.200/ 36.300 de lei pentru un euro, nivel la care piata s-a inchis.


"Piata a avut o lichiditate mai buna ieri, volumele tranzactionate apropiindu-se de media unei zile normale. S-a cumparat incet in primele ore ale sedintei, dupa care s-a vandut destul de agresiv. In general, se vinde valuta repede, ceea ce sugereaza un potential de scadere. Aparent, piata nu mai are o sustinere comerciala, astfel incat cursul ar putea sa coboare sensibil daca nu este sustinut de BNR", a comentat un dealer.


Volumul operatiunilor pe piata a scazut dramatic marti, coborand pana la 49 de milioane de euro, fata de o medie de 154 de milioane pentru ultimele sedinte. In luna februarie, nivelul mediu zilnic a fost de 243 mil. euro.


Piata a inregistrat marti un deficit de un milion  de euro, in conditiile in care vanzarile de valuta catre clienti au totalizat 72 de milioane de euro. Astfel, volumul total tranzactionat pe piata a coborat la 121 de milioane de euro, respectiv mai putin de jumatate fata de media ultimelor zile.


Pe piata monetar-financiara de la Sibiu, contractele futures leu/euro cu scadenta la sfarsitul lunii au fost incheiate in cotatii de 36.301 - 36.450 de lei pentru un euro. Contractele cu scadenta in iunie au fost tranzactionate in cotatii de 35.900 de lei pentru un euro, in crestere fata de zilele precedente.


Pe pietele internationale dolarul a continuat sa se intareasca fata de euro, cursul coborand pana la 1,3033 dolari/euro, fata de 1,3087 dolari/euro, la inchiderea pietelor de marti. Aprecierea dolarului a fost stimulata de declaratiile oficialilor Bancii Federale a SUA, care au apreciat ca presiunile inflationiste se acumuleaza, conditii in care ritmul de crestere al dobanzilor ar putea sa se accelereze. Dobanda de interventie a Bancii Federale a fost majorata marti cu 25 de puncte de baza, pana la 2,75% pe an.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO