Bănci și Asigurări

Leul castiga sapte bani in fata euro

16.11.2008, 18:03 12

Euro va oscila saptamana aceasta in jurul nivelului de 3,7 lei, pe fondul dobanzilor ridicate pe plan local, considera analistii. In cursul saptamanii trecute leul a fost sub presiune de depreciere dupa ce agentia de rating Fitch a redus calificativul acordat Romaniei cu doua trepte. In ultimele doua sedinte de tranzactionare leul a recuperat insa teren, cotatiile coborand de la 3,85 la 3,73 lei/euro. La cursul oficial euro a pierdut vineri 7,42 bani sau 1,9%, coborand la 3,7379 lei. Dolarul a pierdut 10,49 bani sau 3,4%, pana la 2,9444 lei. Dealerii suspecteaza ca in spatele vanzarilor de valuta de la sfarsitul saptamanii trecute s-a aflat BNR, care ar fi intervenit pentru a tempera cresterea cotatiilor. "La nivel local dobanzile raman favorabile leului, in conditiile in care Finantele ofera randamente de 700 de puncte de baza in termeni reali. Astfel, ne asteptam ca euro sa oscileze intr-un interval in jurul nivelului de 3,7 lei", afirma analistii BRD-SocGen.

Piata valutara interbancara s-a deschis vineri in cotatii de 3,77 lei pentru un euro, sub nivelul inchiderii din ziua precedenta, pe fondul imbunatatirii apetitului pentru risc al investitorilor. Cotatiile au intrat insa pe o panta abrupta de scadere la o ora de la deschiderea pietei, euro atingand un minim de 3,72 lei. In a doua parte a zilei piata a corectat usor miscarea, insa leul a inchis sedinta pe o traiectorie de apreciere, in ton cu celelalte monede din regiune. Ultimele tranzactii de vineri s-au facut la cotatii de 3,7240 lei pentru un euro.
Pe piata monetara dobanzile pentru plasamentele pe termen foarte scurt au coborat la 10%-13% pe an, apropiindu-se de rata de politica monetara a BNR, setata la 10,25% pe an.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO