Bănci și Asigurări

Leul castiga teren, sustinut de vanzarile de euro ale strainilor

26.07.2006, 19:01 10

Leul a marcat ieri o apreciere sensibila in fata euro, sustinut de vanzari de valuta din partea investitorilor speculativi, care au revenit ieri pe pietele emergente din regiune.
BNR a calculat un curs de 3,5470 lei pentru un euro, cu 2,02 bani sub cotatia din ziua anterioara. Dolarul a pierdut 1,95 bani, coborand pana la 2,8054 lei.
Aprecieri semnificative in fata euro au marcat si celelalte valute de pe pietele din regiune, care au beneficiat de asemenea de revenirea investitorilor speculativi.
"Ma astept ca euro sa coboare in curand spre nivelul de 3,52 lei. Daca acest nivel suport va fi spart, cotatiile vor cobori spre 3,5 lei pentru un euro, unde este de asemenea o rezistenta puternica", a comentat Alexandru Anghel, dealer la Egnatia Bank.
Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 3,54/3,5450 lei pentru un euro, cu aproximativ 2 bani sub nivelul inchiderii din ziua anterioara. In primele ore de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, atrasi de nivelului scazut al cursului. Euro a urcat astfel pana la 3,5520/3,5570 lei. De la acest nivel au aparut in piata interese puternice de vanzare de valuta, in special din partea clientilor straini. Cotatiile au coborat astfel din nou, pana la 3,5420/3,5470 lei pentru un euro. Cea mai puternica intarire a inregistrat-o ieri forintul maghiar, cotatiile coborand la 271 forinti/euro, de la 276 in ziua precedenta. De altfel, banca centrala a Ungariei a majorat ieri dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual, pana la 6,75% pe an.
Zlotul polonez a inregistrat de asemenea o intarire puternica, cotatiile coborand pana la 3,91 zloti pentru un euro, fata de 3,96, in sedinta de tranzactionare de luni. Si lira turceasca s-a intarit, cotatiile coborand de la 1,96 la 1,936 lire pentru un euro.
Pe piata monetara de la Bucuresti dobanzile pe termen scurt au continuat sa creasca, pe fondul penuriei de lichiditati. Dealerii cotau ieri dobanzi de 9,75% pe an pentru depozitele pe o zi, cu un punct peste dobanda de politica monetara a BNR. Lipsa lichiditatilor a survenit in conditiile in care in aceasta perioada cererea din partea clientilor comerciali creste, acestia avand de facut plati la buget. Pe de alta parte, astazi ajung la maturitate depozite de la BNR de 2,4 miliarde de lei, astfel ca presiunea ar putea fi atenuata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO