Bănci și Asigurări

Leul creste sub ochii BNR

19.09.2005, 17:54 12

Leul ar putea sa continue sa se intareasca fata de euro daca banca centrala nu intervine din nou pe piata, considera dealerii. Euro a pierdut teren in fata leului vineri, pentru a doua zi consecutiv, in conditiile in care BNR a ramas in afara pietei.

Un euro valora vineri la BNR 3,4772 lei, cu 0,0025 de unitati mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a pierdut 0,0137 unitati in ultima zi a saptamanii trecute, fiind evaluat de banca centrala la 2,8337 lei.

Piata valutara a fost echilibrata, iar tranzactiile au decurs calm, cotatiile osciland intr-o banda ingusta. "Sedinta de tranzactionare a fost calma. BNR nu a intervenit vineri in piata, insa este posibil sa o faca in zilele urmatoare. In caz contrar, leul are potential de apreciere in continuare", a apreciat un dealer.

Piata a inregistrat joi un deficit de cinci milioane de euro, in contextul in care vanzarile catre clienti au totalizat 256 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a scazut din nou, ajungand la 92 de milioane de euro. In ultimele sapte sedinte piata a inregistrat insa un excedent mediu zilnic de 11 milioane de euro, pe fondul unor cumparari medii de la clienti de 345 de milioane de euro. Banca centrala a intervenit insa pe piata in primele trei zile ale saptamanii trecute, cumparand valuta, ceea ce a determinat o apreciere a euro pana la aproape 3,5 lei. Pe piata de la Sibiu euro este cotat pentru sfarsitul anului la 3,46 lei, operatorii asteptandu-se la noi intariri ale monedei nationale.

Pe pietele internationale dolarul a continuat sa se intareasca in fata euro, cotatiile coborand pana la 1,2237 dolari/euro.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi oscileaza in continuare intre 2% si 4% pe an, dupa ce banca centrala a atras vineri 2,5 miliarde de lei (0,7 mld. euro) prin vanzarea de certificate de depozit. Cererea bancilor a fost insa de aproape 12 mld. de lei (3,4 mld. euro), reflectand un exces de lichiditate substantial. BNR nu a organizat vineri operatiuni open-market.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO