Bănci și Asigurări

Leul e hotarat sa se aprecieze si anul acesta

04.01.2005, 00:00 15



Cursul leu/euro a coborat in prima zi de tranzactionare a anului cu 353 de lei, pana la 39.310 lei. Dolarul a slabit ieri cu 40 de lei, fiind evaluat de Banca Nationala la 39.027 de lei. Comparativ cu inceputul anului trecut euro inregistreaza o depreciere de 4,4% in termeni nominali, in timp ce dolarul a pierdut 11%.



Piata valutara s-a deschis in cotatii de 39.300/39.400 de lei pentru un euro, usor sub nivelul inchiderii din ultima zi a anului trecut. In prima parte a sedintei de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, cotatiile urcand treptat pana la o maxima a zilei de 39.530 de lei/euro. Dupa ce acest nivel a fost atins trendul s-a inversat, cotatiile coborand treptat pe fondul vanzarii de valuta. Astfel, piata s-ainchis ieri in cotatii de 39.220/39.270 de lei pentru un euro. "Volumele tranzactionate s-au inscris in media unei zile normale. In continuare ma astept sa asistam la o apreciere nominala a leului. Cursul va inregistra fluctuatii mult mai mari, intrucat piata reactioneaza la volume destul de mici. Dupa luna aprilie ar putea s apara pe piata bancile straine, conditii in care volumele vor creste, dar si volatilitatea, intrucat se va specula cu sume mari. In functie si de politica BNR, cursul ar putea sa scada pana la sfarsitul anului spre 33 - 34.000 de lei/euro", a comentat un dealer. Majoritatea jucatorilor accepta ideea continuarii tendinetei de apreciere nominala a leului pe tot parcursul anului. "Este dificil de spus unde va fi cursul peste un an. Cel mai probabil vom merge pe o apreciere nominala. Pana la sfarsitul lui 2005, cursul ar putea sa coboare spre 33 - 35.000 de lei pentru un euro" apreciaza un alt dealer.



Volumele tranzactionate pe piata au inregistrat o scadere sensibila in ultima zi a anului trecut, situatia fiind explicata si prin scurtarea sedintei de tranactionare. Volumul cumpararilor de la clienti a fost de 32 de milioane de euro, fiind depasit de cel al vanzarilor catre acestia cu patru milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 80 de milioane de euro. In aceste conditii, volumul total al tranzactiilor a fost de 116 milioane de euro.



Pe pietele internationale dolarul s-a apreciat usor comparativ cu euro. Cotatiile au oscilat intr-o banda mai larga, pe fondul unei lichiditati foarte scazute. Astfel, cursul a urcat de la un minim de 1,3389 dolari/euro la deschidere pana la un maxim de 1,3580 dolari/euro. Ulterior, cotatiile au coborat din nou spre 1,3506 dolari/euro. investitorii asteptau ieri publicarea unor date referitare la evolutia economiei americane.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 16% si 17% pe an. Banca Nationala a intervenit pentru sterilizarea excesului de moneda din piata. Pana la sfarsitul zilei BNR a atras de pe piata 8.075 de miliarde de lei, peste nivelul planuit, dupa ce la licitatia organizata in sedinta precedenta fusesera plasate depozite pe o luna in valoare de 12.490 de miliarde de lei. Dealerii explica volumul mare al depozitelor plasate prin coincidenta cu scadenta altor depozite similare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO