Bănci și Asigurări

Leul ia fata euro si dolarului la creditare

Leul ia fata euro si dolarului la creditare
30.08.2006, 19:11 14

Ponderea detinuta de creditele in lei in totalul finantarilor acordate in sistemul bancar a urcat la aproape 42% la jumatatea anului, fata de 30%, cat reprezenta in iunie 2005, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare, organismul BNR care supravegheaza expunerile mai mari de 20.000 de lei fata de un singur debitor.
Expansiunea ponderii detinute de leu a avut loc in conditiile in care prezenta dolarului s-a injumatatit, acesta reprezentand numai 9,7% din credite in iunie curent, fata de 18% la jumatatea anului trecut.
Euro domina in continuare in structura finantarilor, detinand o pondere de 48,2%. Din iunie anul trecut felia euro s-a subtiat insa cu aproape patru puncte procentuale.
De altfel, creditele acordate in lei si-au dublat soldul in acest interval, ajungand la un sold de 35 mld. lei (9,9 mld. euro). In acelasi timp, creditele in euro au urcat cu 41%, plecand insa de la o baza mai mare, pana la 40,4 mld. lei (echivalentul a 11,4 mld. euro). Soldul creditelor in dolari, exprimat in echivalent lei, a scazut intre iunie 2005 si iunie 2006 cu 18%, pana la 8,1 mld. lei (2,3 mld. euro).
Cresterea creditului in lei a accelerat in toamna trecuta, cand dobanzile s-au inscris pe o panta descedenta, iar BNR a limitat volumul finantarilor in valuta pe care bancile le pot acorda. Pe de alta parte, mai multe banci au ales sa transfere creditele mari acordate in valuta catre actionarii lor din strainatate, pentru a se confirma normelor BNR, ceea ce distorsioneaza statisticile bancii centrale. In ultimele lui creditul in euro a inceput din nou sa inregistreze cresteri sensibile, in conditiile in care ieftinirea creditelor in lei s-a oprit, aparand chiar unele scumpiri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO