Bănci și Asigurări

Leul mai are putere pentru o apreciere dubla

10.02.2005, 00:00 9



Leul continua sa se intareasca pe piata valutara, inregistrand aprecieri sensibile atata fata de euro, cat si fata de dolar. Banca Nationala a calculat ieri un curs de 36.839 de lei pentru un euro, cu 136 de lei mai putin decat in ziua precedenta. De la inceputul acestei saptamanii, deprecierea euro totalizeaza astfel 444 de lei.



Dolarul a inregistrat de asemenea o depreciere, de 196 de lei, fiind evaluat de banca centrala la 28.820 de lei. Evolutia a avut loc in contextul in care pe pietele internationale cursul euro/dolar a inregistrat o crestere usoara.



Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 36.935/36.985 de lei pentru un euro. In prima parte a sedintei de tranzactionare cotatiile au urcat usor, pana la o maxima a zilei de 37.040/37.090 de lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut in piata ordine de vanzare, cotatiile coborand treptat pana la o minima de 36.730/36.780 de lei pentru un euro. Piata s-a inchis in cotatii de 36.745/36.795 de lei pentru un euro.



"Volumele tranzactionate nu mai sunt la fel de mici ca in zilele precedente, insa nu au ajuns la o valoare normala. Piata actioneaza inertial, asteptand o interventie a BNR. Pana atunci, atat bancile, cat si clientii raman in expectativa", a apreciat un dealer.



O interventie a bancii centrale este privita in piata ca un lucru cert, singura problema fiind cand se va produce. "Ma asteptam sa vedem deja BNR in piata. Cred insa ca pana la sfarsitul saptamanii va avea loc o interventie a bancii centrale. In caz contrar, piata are potential de scadere, dupa o perioada lunga de acalmie", a apreciat un alt dealer.



Pe de alta parte, spun dealerii, este posibil ca banca centrala sa aiba in vedere o limita inferioara de oscilatie a cursului mai scazuta, in contextul apropierii momentului liberalizarii pietei de capital. Un curs mai scazut inseamna practic ca investitorii obtin mai putini lei pentru valuta pe care o aduc, ceea ce poate descuraja unele din capitalurile speculative.



La aceasta se poate adauga si nivelul relativ ridicat al cursului leu/dolar, care conduce la o apreciere mai mica a leului fata de un cos implicit euro-dolar. Ramane insa ca o certitudine faptul ca banca centrala are in vedere o limita minima de oscilatie a cursului.



Pe pietele internationale dolarul nu a inregistrat o evolutie semnificativa fata de euro. Cursul a urcat de la 1,2750 dolari/euro la deschidere pana la aproape 1,28 dolari/euro, doar pentru a reveni la valoarea initiala spre sfarsitul zilei.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au osiclat intre 5% si 11% pe an, in contextul in care Banca Nationala nu a intervenit nici ieri pentru sterilizarea excesului de moneda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO